呢間米芝蓮推介嘅泰國菜一直都係奧運非常之受歡迎,避開夜晚嘅高峰時間,下午茶時間過黎食,唔使等位happy happy。~餐廳裝潢非常別緻,有特色得黎,採光度都好好,下晝有種Chill Chill地嘅感覺。~睇完餐牌之後我哋揀咗:1.依善辣肉碎生茶包(豬肉)$118LARB MOO ISAN“Thai Isan-Style Minced Pork Salad“2.泰式青咖哩 •雞 $138CAENG KHIAO WAAN GAI“Thai Green Curry Chicken”3.竹籠東北糯米飯 small $28KHAO NIEW“Thai-style Sticky Rice in Bamboo Container”4. 芒果糯米飯 $78Mango Sticky Rice~首先講下佢嘅辣肉生菜包,材料比起坊間嘅生菜包更為豐富,令人驚喜嘅係裏面有脆口嘅豬耳,辣味好香口,但係又唔會嗆喉。仲有就係沙律菜嘅種類幾多,貌相靚之餘,食落口感亦多樣d。~泰式青咖哩雞嘅材料就好足,大大塊雞扒口感嫩滑,加上裏面有好多唔同款式嘅蔬菜,包括有椰菜花、西蘭花、紅椒絲、豆、秋葵、蘆筍等等,索曬咖喱汁之後更顯

睇完餐牌之後我哋揀咗:
1.依善辣肉碎生茶包(豬肉)$118
LARB MOO ISAN
2.泰式青咖哩 •雞 $138
CAENG KHIAO WAAN GAI
“Thai Green Curry Chicken”
3.竹籠東北糯米飯 small $28
KHAO NIEW
4. 芒果糯米飯 $78
Mango Sticky Rice

泰式青咖哩雞嘅材料就好足,大大塊雞扒口感嫩滑,加上裏面有好多唔同款式嘅蔬菜,包括有椰菜花、西蘭花、紅椒絲、豆、秋葵、蘆筍等等,索曬咖喱汁之後更顯誘人,咖喱汁配搭柔軟香草麵包和竹籠東北糯米飯亦很夾,後者單食會比較硬身,撈咖喱就啱啱好。

最後甜品芒果糯米飯造型非常精緻,玫瑰花狀嘅芒果,片片厚薄均勻,刀功不錯,加上低甜椰汁及玫瑰花瓣碎,好適合打卡之餘,味道亦很不錯。

~~~
Restoran SAYA (大角咀)
大角咀嘉善街18號利奧坊地下G701號舖