2024-04-16
❣️ENSO❣️同朋友放工之後想食串燒同飲酒,上網搵到呢間新式嘅居酒屋🥰入邊嘅裝飾同擺設都好正!店員仲好Nice,我哋有諗住飲啤酒,佢好細心咁介紹每種特別嘅啤酒,選擇困難嘅我揀唔到,店員仲俾少少酒我試😆❤️❇️蒜味鹽燒日本豚腩串🐷豚肉串嘅份量好大份,油脂分布平均,咬落去滿滿嘅蒜香同豬肉味🤤仲有燒向左嘅豬油滲出來😛豬肉笑得爽口彈牙,食落唔黐牙👍👍👍❇️蒜香厚切牛舌芯串🐮👅坦白講,自己對牛舌嘅興趣唔太大,但係呢個牛舌完全顛覆咗我對佢嘅印象!呢串串燒用了好,牛舌嘅部位好靚,食落去有爽嘅感覺,一咬就咬得開😳🫶完全冇平時識嗰陣好難咬開嘅感覺!!調味仲要恰到好處,唔會過鹹或太濃味!❇️自選燒鳥串燒呢個set比起就咁叫雞肉串平啲!我哋叫咗雞皮、雞肉、免治雞肉串(。・ω・。)ノ雞皮燒得脆脆地~上面仲有甜甜嘅醬汁,不過個人覺得雞皮可以在燒得乾身啲~免治雞肉串仲配埋生蛋同醬油,食嘅時候可以一齊食😚❇️蒜香牛柳粒黑醬油炒飯呢個炒飯炒得粒粒分明,夠鑊氣,同時間又好重黑蒜油嘅香味🤤❣️牛柳粒,雖然用嚟炒飯,但係佢唔會太韌👍炒飯上面仲有一隻生蛋,半粒炒飯都食多一種蛋香味🫶❇️手工啤Lovecraft Embers Peat Bal
❇️蒜味鹽燒日本豚腩串🐷
豬肉笑得爽口彈牙,食落唔黐牙👍👍👍
❇️蒜香厚切牛舌芯串🐮👅
調味仲要恰到好處,唔會過鹹或太濃味!
❇️自選燒鳥串燒
免治雞肉串仲配埋生蛋同醬油,食嘅時候可以一齊食😚
❇️蒜香牛柳粒黑醬油炒飯
炒飯上面仲有一隻生蛋,半粒炒飯都食多一種蛋香味🫶
❇️手工啤Lovecraft Embers Peat Baltic Porte🍻
嚟到居酒屋又點可以唔飲啤酒呢~店員推介左唔同啤酒,佢講到呢款啤酒有煙熏味,就膽粗粗試吓~
呢款啤酒唔會太難入口,煙熏味令到啤酒嘅香味多咗一層,聞落去好香,飲落去亦都飲到少少燻香嘅味道,幾特別(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
不過女仔應該會鍾意飲啲甜啲嘅手工啤酒,佢俾咗少少芒果啤酒(son of the beach)我飲,非常適合女仔飲,下次去會再嗌呢款啤酒🍻