2018-09-18 36 瀏覽
平時係香港食既拉麵,好多都係港式拉麵,就算係日式,比較多都係豚骨湯底的拉麵,當然有好多都好正,但係食得多同一款湯底會想試下其他新野!最近經過尖沙咀,見到有間門口寫住秘製醬油、超濃牛骨等等字眼的日式拉麵餐廳,身為拉麵控的我地,當然立刻衝入去試個究竟啦!餐廳環境同平常的日式餐廳無異,有多張日本電影海報,更增添氣氛。座位方面分成兩種,一種是類似bar枱的高桌高椅,可以同拉麵師傅近距離,欣賞他的煮麵英姿,另一種就是平時的四人桌子,最適合與親朋戚友吹水!基本拉麵的選擇有兩個,白牛以及極牛拉麵,我同女朋友各叫左一款,極牛拉麵的牛骨湯底濃厚,發現兩者最大的分別是白牛比極牛多了白松露的配合,而最令我們感到特別的是竟然即使白牛拉麵多了白松露,但亦都唔會蓋過牛骨的味道!食拉麵我覺得最重要係再加支可爾必思,因為食完我覺得立即爽番天呀!

2018-09-13