2021-11-16 1184 瀏覽
是日休假,要同細妹去近牛頭角嗰邊拎野,就睇吓觀塘海濱匯嗰度有啲咩好食,路過Break 見到環境晤錯,餐牌食物西式得來又帶日式feel ,飲品又好特別,剛好又過左Lunch time ,晤洗等位,唔洗諗啦😎,環境幾好,有好多枱係向街,所以有少許陽光,感覺唔錯,另外值得一讚服務員非常有禮,用心推介食物👍🏻👍🏻▪️🥙48度慢煮三文魚牛油果醬丼 $ 148三文魚是半熟狀態,好Juicy 好嫩滑,加上鮮味既三文魚子,再配埋牛油果醬撈埋加左少少醬油嘅日本珍珠米一齊食,好好食呀,果然係鎮店之寶💛💛▪️🍛香煎牛側腹(半熟)洋梨|鹽漬柚子皮 香蔥葡萄柚醬油|珍珠米)$ 168呢個都係店員重點推介我哋食,牛側腹肉煎得好好食,半生熟,帶點少肥,好軟淋,香蔥葡萄柚醬油清清地,仲有有啲粒粒啫喱嘅物體鋪咗響牛肉面,咬開原來係超濃柚子汁,另外鹽漬柚子皮是好濃味嘅點醬,食飯時所有食材加埋一齊食,味道非常之夾,好好味 ,仲有新鮮嘅雪梨絲,好清新💛💛▪️☕️炭焙烏龍拿鐵 $ 55松鼠拉花好可愛,咖啡超濃烏龍茶牛奶香,可能因為炭焙過,越飲味濃越濃越甘香,而且不太咁甜,好飲▪️🍵焙茶拿鐵 $ 42呢杯係兔仔拉花,每杯咖啡師都花心思去拉

▪️🥙48度慢煮三文魚牛油果醬丼 $ 148

▪️🍛香煎牛側腹(半熟)洋梨|鹽漬柚子皮
香蔥葡萄柚醬油|珍珠米)$ 168

▪️☕️炭焙烏龍拿鐵 $ 55

▪️🍵焙茶拿鐵 $ 42
呢杯係兔仔拉花,每杯咖啡師都花心思去拉花,值得一讚,這杯比較清淡,但茶味亦好香濃突出,因為細妹不太飲咖啡,所以呢杯就啱哂

▪️🍰Sesame Brunt Cheesecake $ 58
好似食緊芝麻糊咁,芝麻味濃到呢,芝士蛋糕質感軟硬適中帶Creamy ,呢個配搭第一次試,唔錯唔錯

▪️🧀Matcha Brunt Cheesecake $ 58
我唔知道係用邊個國家嘅抹茶粉,我估應該一定係日本,因為抹茶味回甘且天然幽香,入口香有餘韻,真係好好好好食,配芝士蛋糕真係絕配,下次有機會一定要再去食。
2021-11-16