2020-06-03
想食burgeq又點止於食連鎖大牌子,小店同樣有驚喜而且製作更用心.今日黎到牛頭角呢間叫moo moo既小店試下.經典之堡當然係最經典又絕配既食材.內裏有安格斯牛肉漢堡,芝士,蕃茄,生菜同自家moo moo汁.安格斯漢堡係佢地自家手打制,漢堡扒夠厚,咬落牛肉唔會死實實咁,咬開仲有肉汁流出黎.漢堡包烘得夠脆,鬆軟之餘又唔會好乾.配上新鮮切片厚蕃茄同超爽脆既生菜令口腔無咁油膩之餘再帶點甜味.熱帶之堡加上菠蘿同煙肉,將秘制醬汁換上千島醬後帶出另一番風味.雖然加上煙肉,但整體唔會好鹹,煙肉煎得夠脆口帶陣陣煙肉油香味,配上酸酸甜甜既菠蘿剛好中和左牛肉漢堡同煙肉既肥膩感.千島醬帶微酸正好為漢堡帶黎更濃厚既肉香及開胃感.薯條用上粗身薯條,即叫即製炸得夠晒脆.就算隔左一陣再食薯條都仍然脆身.忌廉蘑菇雞翼饟雞翼真係啱晒我呢d又鍾意食埋雞翼尖又唔鍾意食骨既入.雞翼外層塗上燒烤醬烤得香脆,一咬開已經食到陣陣忌廉香味,慢慢再細嚼,隨之而來換上蘑菇既菌香味,令雞翼變得一d都唔單調.