2019-01-03
《曼谷車站》 #食在牛頭角📍牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓218號舖-牛頭角得寶商場翻新後有好多特色美食進駐,今次試下呢間泰國菜。🔹肉碎生菜包 $65生菜夠新鮮,肉碎夠味,香料有啲過多,有時食食下會掩蓋咗肉味,但食落去都幾香,不過個人覺得可以再辣啲~🔹正宗泰式海南雞飯(無骨) $68配有三款醬汁迎合不同客人需要,個人中意左手邊必有既海南雞飯汁,酸度同辣度都剛好!油飯軟硬度適中,雞肉亦唔算”鞋”。不過佢明明係寫無骨海南雞飯,唔知點解啲雞肉都仲係有骨☹️🔹辣椒膏炒大蝦 $158大蝦有手掌咁大,一碟有4隻。雖然大蝦未去到好新鮮,但加埋配菜同香料炒,非常香口!而且每隻大蝦都好入味!加上食個陣好方便,本身蝦既中間已經切半,唔洗用手剝殼都可以食哂成隻蝦~呢個價錢有咁既質素都算唔錯!🔹青檸梳打 $23賣相夠特別,好小餐廳會用呢款玻璃樽黎另上梳打,青檸都算新鮮,但青檸可以放多小小,篤咗片青檸好多下,初初幾啖只係飲到梳打味,飲到落底先有啲青檸味。🔹芒果糯米飯 $48非常推薦!係用熱既糯米飯黎整,加埋芒果食落去都唔覺得奇怪。糯米飯唔會食到痴住啲牙,芒果甜度適中,配埋椰汁完全都唔覺得漏!兩個人食飽再share
📍牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓218號舖
🔹肉碎生菜包 $65
🔹正宗泰式海南雞飯(無骨) $68
🔹辣椒膏炒大蝦 $158
🔹青檸梳打 $23
🔹芒果糯米飯 $48
非常推薦!係用熱既糯米飯黎整,加埋芒果食落去都唔覺得奇怪。糯米飯唔會食到痴住啲牙,芒果甜度適中,配埋椰汁完全都唔覺得漏!兩個人食飽再share個芒果糯米飯剛剛好。個人覺得想食甜品,可以直接去呢到食個芒果糯米飯🤤
🍴7/10