2020-12-09 10 瀏覽
已經十二月,大褸理應要出動。但可能係全球暖化問題嚴重,到依家都未需要著大褸住。不過依家天氣都開始轉涼嘅,所以都差唔多係打邊爐嘅時候啦。朋友鍾意食辣,所以尋晚同佢去左呢間主打麻辣湯底嘅火鍋店打邊爐。🫖醬油碟及茶芥 每位$30其實我冇留意邊到有醬油,因為檯面好似冇。但湯底好濃味,完全冇點醬料嘅需要,所以我都冇特別去搵醬油。呢到杯茶幾好飲。每張檯都有一大壺茶可以自己加。👯‍♀️牛油鴛鴦鍋 $159我見麻辣嘅牛油紅鍋就$170,其他湯底就$136。咁平時鴛鴦湯底都貴啲架嘛,咁我見呢個牛油鴛鴦鍋平過牛油紅鍋,就喺到諗係咪姐係唔可以揀辣嘅湯底呢。點知問一問店員,原來鴛鴦鍋係一邊係牛油紅鍋,另外一邊係其他唔辣嘅湯底任選一款。咁我見鴛鴦鍋又有牛油紅鍋,但又平過單叫牛油紅鍋,就覺得好奇怪啦。但到個鴛鴦鍋上檯嘅時候,我就明白啦。因為牛油紅鍋嗰邊落左好大好大塊牛油,咁如果單叫呢個湯底,個鍋就大啲啦,要嘅牛油就可能要多一倍。咁牛油都貴架嘛,所以單叫牛油紅鍋咪貴啲囉。🌶牛油紅鍋(大辣)大辣嘅麻辣味十足,同埋落左咁大塊牛油真係唔同啲,成個湯底香好多。湯底入面有好多花椒粒同埋辣椒粒,足料。🦴大骨百味湯鍋鴛鴦鍋嘅另一邊

🫖醬油碟及茶芥 每位$30

👯‍♀️牛油鴛鴦鍋 $159

🌶牛油紅鍋(大辣)

🦴大骨百味湯鍋
鴛鴦鍋嘅另一邊我地揀左呢個大骨百味湯鍋,姐係豬骨湯。出去打邊爐最緊要梗係食佢個湯底,今次食太多麻辣鍋嘅時候,就食幾啖呢個豬骨湯底,感覺即刻清新好多。而同時又有豬骨湯本身應有嘅香味。入面仲有兩塊午餐肉添,感覺又賺左!

另外我地仲叫左:
🥩安格斯肥牛 $182
都幾大碟,兩個人好夠食。

🥒白蘿蔔 $35
有八片,放入麻辣湯一流。

🍡生根 $37
有好多粒,放入麻辣湯入面好正,但會索曬湯底啲油,感覺好邪惡。不過生根本身就係邪惡。

🍜海藻麵 $42
呢個真係好正!encore左!強烈建議要放入唔辣嘅湯底入面,因為辣味會蓋過左海藻麵嘅香味。我地放左入豬骨湯入面煮,食嗰陣每條麵都好香海藻味,姐係好似紫菜味嘅麵咁。
海藻麵

🐣新鮮雞件 $78
份量都多。

🐄麻辣牛肉 $101
呢個幾特別,鮮滑牛用麻辣醃好左,放入麻辣湯入面淥40秒,辣上加辣,牛肉又滑。
麻辣牛肉

最後臨走前店員仲送左兩個杯麵裝嘅酸辣粉比我地,話每個黎食嘅客人都會有,可以拎返屋企食。好開心,我見佢呢到單買都成$21一個。
2020-12-02
海藻麵