2017-09-29 4327 瀏覽
一屋月餅仲買月餅😂😂無辦法,鬼叫老人家唔會識欣賞現今咁新潮嘅月餅😂😂 我親愛嘅爸爸,最愛的,始終係古老味道嘅<五仁月餅>~ 而佢覺得最好食嘅,係<大同月餅>~甚麼冰皮月餅、雪糕月餅、咖啡月餅、雲尼拿月餅,爸爸話呢D明明係甜品,點解叫月餅😂😂😂而普通月餅,美心月餅、奇華月餅,佢覺得唔啱食~惟一係我自家製嘅奶黃月餅,佢先覺得好少少 (我懷疑係因為我😌😂😂)今次買<五仁金腿月>,一盒折實價$378,平均每個$94.5,相比其他傳統月餅,老實說,佢嘅價錢算高,而會定此價格,確係夠膽量。事實上,大同的月餅做法與一般大眾連鎖店賣的確有不同。今時今日,它的月餅依舊是在香港製造及用傳統方式。依舊是早一個月便開始加班製餅。縱然有機器幫忙倒模,搓、拍、壓、捏等包餅、甚至焗餅工序都由人手研製,某些款式依舊用人手敲模。而賣的,是最傳統的月餅:伍仁月、豆沙月、南棗月、蓮蓉月。當中伍仁月,是大同的招牌月餅。其實伍仁月是蓮蓉月出現之前最主流的月餅餡料,可以加糖冬瓜、冰肉做成甜月;亦可以加金腿、蠔豉、臘腸做成鹹月。近年不少餅家復興伍仁月,於大同而言卻是做了幾十年的尋常款
一屋月餅仲買月餅😂😂

而普通月餅,美心月餅、奇華月餅,佢覺得唔啱食~

而賣的,是最傳統的月餅:伍仁月、豆沙月、南棗月、蓮蓉月。

近年不少餅家復興伍仁月,於大同而言卻是做了幾十年的尋常款式。所謂伍仁,就是合桃、欖仁、杏仁、瓜子肉和芝麻,吃來清爽,帶點雞仔餅的味道,切一小件便可以慢慢嚼,吃得一口堅果香。也有加了金腿的伍仁月,亦是我今次買的,吃來又多了點點鹹香。

對於爸爸來說,覺得大同月餅,餅皮做得夠鬆化軟滑,厚薄剛好,餡料都是他以前傳統食開的,真材實料,結實有嚼口,口感非常甘香豐富,不過油不膩。

大同伍仁月餅,對很多上一輩來說,吃的是古早味道,並非時興月餅能相比的。

#鍾意古老味道的應該比較識欣賞
#第二張相好表達到我的心情😂😂