2013-01-28
1909 瀏覽
從西灣河舊店,搬去筲箕灣, 再搬回西灣河新店,都會去幫襯。 父母最愛這兒的片皮鴨、芝士焗龍蝦, 因為平靚正。雖然價錢已上升不少,份量都少左, 但都比其他食店抵食。 父母明天回加拿大,所以今晚再食多次! 母親6:30去等位,好彩仲有一空枱,遲一步唔知要等幾耐。 枱與枱距離接近零,唔緊要,對此食店沒有環境及服務的要求。 被安排坐窗邊,門口好多人等位,個個企在窗邊望住,都好有壓力。 沙薑鷄腳 大食的父母只食淨一隻給我。。。味道ok,鷄腳唔太淋,夠咬感鵝掌鮑魚 $40 一份鷄煲翅$128 呢個價錢當然沒有期望係靚翅;但份量及質素比想象好。每人可分到2碗多小小,但湯䶢左小小(父親好重口味,所以他ok)。最有驚喜的竟然係隻雞;雞有半隻,飲完湯后,侍應斬開,竟然幾有雞味而且幾滑!芝士龍蝦伊麵每次必食!份量雖比以前小,但2百多元。。都幾抵食!質素依然不變,煮龍蝦剛剛好離殼,肉嫩滑,爽口。因此店有大魚缸養海鮮,所以海鮮夠新鮮。伊麵配芝士係我們的favourite,但今次芝士略少。魚孖寶 西蘭花炒魚球-魚新鮮加上大廚炒得剛剛好又夠火候,好味!蒸魚頭-唔識食魚骨,父母話好味有糖水送-南瓜西米露雖然此店搬了3
母親6:30去等位,好彩仲有一空枱,遲一步唔知要等幾耐。
枱與枱距離接近零,唔緊要,對此食店沒有環境及服務的要求。
沙薑鷄腳
大食的父母只食淨一隻給我。。。味道ok,鷄腳唔太淋,夠咬感
鵝掌鮑魚 $40 一份
芝士龍蝦伊麵
魚孖寶
西蘭花炒魚球-魚新鮮加上大廚炒得剛剛好又夠火候,好味!
雖然此店搬了3次,但侍應都沒有大轉變,所以特別有親切感。
沒有服務的期望,但竟然比想象好;自動自覺換碟、加水、添湯;比上星期去的米芝連食店好好多!
埋單$700
街方食店,希望它能継續保留,不想被其他大連鎖店趕走!