2012-10-24
某日, 睇咗某食家嘅迷你玉子牛肉飯下午茶評, 他所形容的一切都能令我抨然心動, 腦內念念不忘他那幅「爆蛋」照片......今天重陽節日熊爸休假, 他並不是約我去廸士尼, 原來他想去食牛肉飯吉野家樓下都有, 為何要千里迢迢約我去美孚這間吉野家??分店鋪位正正方方, 內裏堂座位置唔算大, 選了近收銀機櫃枱的位置進餐, 貪轉過身就埋枱食得職員辦事能力強, 差不多左手付完款, 右手就可以拿食物返回座位我的「温泉玉子牛丼」下午茶餐 $20.50 另加$7由熱綠茶upgrade至抹茶紅豆冰 (加$6是熱抹茶紅豆)牛丼是普通細碗裝, 洋葱量不多, 肥牛的肥膏與肉是成正比, 牛肉味濃、肥膏爆油兼且肉質軟滑重要時刻到了...... 準備為爆蛋一刻影相 一隻手指按住相機快門, 另一隻手拿着筷子屏息靜氣地向蛋黃一插 (相機咔嚓) 噢! 蛋黄流得緩慢, 形態上還是漲漲的, 看來像凝脂的蛋黄味道會是如何? 撈飯來...那隻玉子的温度是涼涼的, 蛋味濃郁, 甜, 蛋清嫩滑, 蛋黄汁與QQ珍珠飯及濃郁肥牛, 根本就是原始「 味 」 力
吉野家樓下都有, 為何要千里迢迢約我去美孚這間吉野家??
題外話/補充資料:
輪食品用心製作, 呢間>我樓下嗰間, 難怪千里迢迢要來:P