2021-07-14 548 瀏覽
早排入咗大澳玩,出返去市區就去咗東涌搵嘢食,我哋求其入咗間中菜館,最主要係因為見到佢有片皮鴨食🤩 佢仲有個好得意嘅名添,叫「會跳舞的烤鴨」💃🏻🦆,於是就緊係入去試試佢啦🤣呢個片皮鴨之所以叫會跳舞的烤鴨,原來係因為佢配搭咗爆炸糖嚟食😆 第一道師傅上咗鴨胸皮比我哋食,鴨胸皮好酥脆,由於只得皮,成個口都會充滿油脂🙈 餐廳建議唔包餅皮,點藍梅醬同爆炸糖一齊食,可以解一解油膩,而呢個配搭第一次試,好新奇好特別,估唔到竟然match🤩而第二道係鴨胸肉,同樣建議我哋唔包塊皮食,而係點佢呢到秘制嘅黃芥末醬食,佢嘅黃芥末醬係酸中帶少少甜,好開胃,而鴨胸肉有啲肉就無咁肥,但個皮依然好油🤣最後一道係鴨腿肉,期待已久,因為終於可以包餅皮食!😚 佢除咗傳統食法之外,仲有一個新式食法:加山楂條、紫洋蔥同埋藍莓醬,但我始終認為傳統嘅食法係最好嘅,唔需要咁多花臣🤣除咗片皮鴨,我哋仲叫咗炒肉絲,佢嘅炒肉絲係用咗黑醋嚟炒,食落酸酸澀澀咁,唔係我鍾意嘅口味😮‍💨 加上佢嘅肉絲比較鞋身,我就覺得呢道菜唔係我果味啦🤔 而個包都好快凍咗,搞到食落成個感覺都真係好麻麻,唔太推薦🤨總括而言,呢間中菜館食嘅片皮鴨都幾有新意,冇諗過片皮

會跳舞的烤鴨(半隻)

張氏炒肉絲

總括而言,呢間中菜館食嘅片皮鴨都幾有新意,冇諗過片皮鴨都可以加爆炸糖落去食🤣 不過我都係覺得傳統嘅食法係最好嘅☺️ 而佢嘅性價比唔算好高,我覺得啲鴨同炒肉絲嘅份量有啲偏少,同埋整體隻鴨都非常油膩,我覺得如果想食啲創新嘅食法都可以一試!🙈
會跳舞的烤鴨(半隻)