2K
2008-03-09 98 瀏覽
兩星期前食過燦記, 今日0黎試試呢邊呢間鳳華. 同之前差不多, 4 個人叫5 個(食送), 再一人一盅燉湯:- 淮山杞子嚮螺雞腳燉湯: 足料, 無(乜)人造味精, 不過我覺得味道鹹0左d.- 蒜蓉炒西蘭花: 夠晒鑊氣, 油水夠所以去晒d 草青味, 不過又係鹹0左d.- 海參蝦籽豆腐煲(白菜底): 豆腐好「鍋塌」0既味道, 幾滑, d 蝦籽(汁)幾香, 海參味道就一般, 不過幾彈牙.- 脆皮炸大腸: 紅bok bok 的條狀炸大腸又真係好脆口, 夠晒肥又帶點「臊」味(不過唔係異味), 蘸酸汁食唔錯, 0岩晒送酒.- 雞拼雞雜(例牌): 因為d 雞唔夠分, 我只食了雞雜... 最好食係雞腸, 爽口嫩滑! 雞肝都唔錯,「起沙」的, 食落甘香; 雞腎脆口, 不過無乜味道.- (追加)路邊雞半隻: 無錯係新鮮雞, 食落都幾滑, 但太肥了, 食落雞味亦唔算濃郁, 絕對唔及燦記; 另外d 蔥油亦比燦記差d, 得個油字, 完全唔夠味, 有d 失望.環境比想像中好, 光猛, 唔算好迫, 地板滑潺潺不過感覺算乾淨; 招呼ok 啦.埋單約$85 一個人, 唔貴, 不過食完我0地unanimously

埋單約$85 一個人, 唔貴, 不過食完我0地unanimously 覺得燦記好食d (尤其是d 雞!), 呢度試過就算了.