餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

已經係第二次幫襯了,上次o黎餐廳無中間呢d 竹製屏風,相信係疫情之下新加。轉危為機,比起其他餐廳一塊膠咁,呢隻完全融入o左o係間鋪本身o既design 入面,唔係我講你都唔知。一如既往o既係,無論當時有幾忙,老闆都一定會o係你坐低後盡心詳細介紹個menu,親力親為!燒雞班蘭尖塔飯($98) 夠晒地道,原隻上,餐檯已經準備好手套俾你用手食。燒雞沾上特色醬汁,本身已經好惹味,令人流晒口水;點埋佢另附o個隻青檸辣醬,會再多一重類似冬陰功o個類o既味道。班蘭飯呈淺綠色,o係班蘭葉o既香氣之中,再帶少少香茅或者薑o既氣息。虎蝦花膠湯粉皮($98) o既虎蝦有3 隻,隻隻都超大,炸到外面仆仆脆,裡面o既肉則結實味濃。朋友會起晒d 殼先食,我就成隻o黎喇,都不知幾正!粉皮係類似河粉o既質地,但感覺輕身一d;浸o係花膠湯入面,淡淡鮮味,而且真係有一大舊足料花膠俾你品嚐,貨真價實!上次我試過佢地d 白鱔串燒,o個個真係好好食,驚為天人,五粒星!可惜今次咁o岩無得叫,於是改為叫o左份羊肉沙嗲($58/3 串)。沙嗲醬係分開上的,辣度唔高,可以多蘸一d,更添風味~朋友係牛油果控,點o左一杯牛油果沙冰($48
食物

燒雞班蘭尖塔飯 ($98)
班蘭飯

虎蝦花膠湯粉皮 ($98)
虎蝦
花膠

羊肉沙嗲 ($58/3 串)
羊肉沙嗲

朋友係牛油果控,點o左一杯牛油果沙冰($48),比一般沙冰佢o既質地幼滑同creamy 好多,去到yogurt 咁o既程度,顯示佢係以多多牛油果少少冰製成!淡淡o既牛油果香,配以少少朱古力醬去調味。我則傳統d,試番杯蝶豆花特飲($28),大約都係椰汁三色冰o既根基,但係加入o既則係紫色涼粉,口感煙韌。
牛油果沙冰 ($48)
蝶豆花特飲 ($28)
食物
燒雞班蘭尖塔飯 ($98)
虎蝦花膠湯粉皮 ($98)
虎蝦
花膠
羊肉沙嗲 ($58/3 串)
牛油果沙冰 ($48)
蝶豆花特飲 ($28)