2017-11-28
好少係銅鑼灣搵食,所以就去咗登龍街一次過睇下有咩心水舖頭可以醫下肚~由街頭到街尾都有唔同餐廳,係拉麵特別多,但小妹一心想食日式刺身,所以千挑細選揀咗呢間”魚鮮生”店內環境以木製傢私為重,燈光較暗但充滿日式情懷。周圍貼上日式懷舊POSTER,唔講以為真係去咗日本街頭既餐廳。睇下個MENU 有烏冬、燒魚定食仲有海鮮同刺身定食,都算多選擇。最後叫咗~$88 燒雙重鰻魚丼$138 三文魚海膽丼$20 帶子壽司隨丼附送前菜同湯,當日既前菜係沙律,唔知會唔會日日唔同前菜呢?湯咸度適中不過昆布量唔多燒雙重鰻魚丼鰻魚丼好有驚喜,原來雙重係有2款鰻魚,上枱時仲暖既,所以應該係即叫即燒。其中一款鰻魚係海鰻,原條上枱,師傅仲將條海鰻包住一舊飯,令整碗鰻魚丼更吸引。 海鰻魚味較重而且薄身D,同碗內附送既紫菜一齊食,好夾!另一款鰻魚店員都唔知叫咩名,食落雖然魚味無咁重但炭燒味濃,所以2款鰻魚各有特色,互相輝映,互不搶戲三文魚海膽丼丼內既三文魚有普通三文魚同三文魚腩,但三文魚少咗一份鮮味同油脂味,同想像中有出入。海膽一共有2片,都好新鮮但份量略為少咗D。整碗刺身飯小妹覺得價錢貴咗D帶子壽司壽司是手握的,帶子不過不
最後叫咗~
$88 燒雙重鰻魚丼
$138 三文魚海膽丼
$20 帶子壽司
燒雙重鰻魚丼
三文魚海膽丼
帶子壽司
壽司是手握的,帶子不過不失但覺得薄咗DWASABI好嗆,如果怕嗆既就記得唔好落咁多~
小妹絕對會為咗燒雙重鰻魚再黎食,除咗價錢合理外,鰻魚分量亦多。最重要的是飯內亦淋上鰻魚汁令飯唔會太乾,濕軟而入味既飯,一啖接一啖好快食哂。若大家會入”魚鮮生”食的話,不妨叫返個燒雙重鰻魚丼喇~