2020-05-23
收工特登入馬鞍山搵友人拎嘢,順便食下飯。行過新港城見到呢間日式火鍋,橫掂好耐無打過邊爐就入去食下。餐廳有個鍋燒放題,見價錢唔算貴就點咗嚟試試。首先伺應先端上鐵鍋,中間有兩粒牛脂肪粒,可以燒出油令食物無咁易燶同加重牛味。另外仲有秘製北海道燒肉味噌汁同埋特製骨膠原啫哩。味噌汁鹹鹹地帶少少辣,燒肉時塗上醬汁更加惹味。骨膠原啫哩一擺上鍋就即刻熔,令牛肉無咁易燒乾同更加juicy。我哋揀咗牛小排set,油脂分佈均勻,牛味都幾重。牛舌切得比較薄身好易燒,口感比較韌有嚼勁。豬肉口感軟嫩。雞肉燒得好香口,食落無雪味味道鹹鹹地好好食。海鮮拼盤有海蝦、墨魚仔同埋帆立貝。如果食夠燒肉,可以同伺應講轉涮涮鍋。我哋揀昆布鰹魚清湯同港式蕃茄牛肉湯,湯底出乎意料之外地濃味,真係真材實料。自助區有數十款配料選擇,除外仲有壽司、前菜、串燒同雪糕等好多種類。一餐滿足兩個願望,抵食!
我哋揀咗牛小排set,油脂分佈均勻,牛味都幾重。
牛舌切得比較薄身好易燒,口感比較韌有嚼勁。
豬肉口感軟嫩。
雞肉燒得好香口,食落無雪味味道鹹鹹地好好食。
海鮮拼盤有海蝦、墨魚仔同埋帆立貝。
一餐滿足兩個願望,抵食!