今日老公話帶我去食泰豬鍋,餐廳環境好有叢林feel,入到去見到個大舞台,夜晚有live band,覺得幾有氣氛。打開menu有介紹泰豬鍋,原來佢係可以一鍋兩食,又可以燒,又可以火鍋。另外鍋係用豬油開鑊,所以燒嘅時候唔會痴底。老公發辦點左前菜、泰豬鍋拼盤及配料,另外仲叫左兩杯cocktail。炸蝦片:大大份,好脆,配埋旁邊冬蔭蛋黃醬,辣辣地,幾好食。小火山三味刺身一口杯盛合:三文魚刺身切得厚身,有口感,生蠔好大隻,兩款都好肥美。泰式生蝦夠爽口,相當唔錯。三款都配左d檸檬汁、青檸或蔬菜,味道好清新,加埋泰式醬汁辣辣地,做開胃菜唔錯。小火山經典泰豬鍋拼盤:有泰式豬頸肉、北海道米千歲米豚、伊比利亞黑毛豬梅花肉同波蘭A級無骨豬腩,各款都來自唔同地方,每款豬肉色澤新鮮,脂肪分佈均勻。入口肉味濃,多油花,幾香,質素唔錯。泰式豬梅花片:用泰式醬料腌製過,撈埋蛋汁一齊燒比較香,口感軟熟實在,好好食。職員溫馨提示,呢款要最後一款先燒,如果唔係就較易痴底。火鍋及配菜:叫左兩款主打湯底,有香茅椰汁雞湯同埋牛骨船湯。牛骨船湯用左5個鐘熬製,而另一款就用左3個鐘,兩款真係好濃味。配菜叫左白蘿蔔、通菜同金邊粉,菜洗

炸蝦片:大大份,好脆,配埋旁邊冬蔭蛋黃醬,辣辣地,幾好食。

火鍋及配菜:叫左兩款主打湯底,有香茅椰汁雞湯同埋牛骨船湯。牛骨船湯用左5個鐘熬製,而另一款就用左3個鐘,兩款真係好濃味。配菜叫左白蘿蔔、通菜同金邊粉,菜洗得乾淨,呢d都係吸汁配料,吸晒d湯汁,入味好食。
百利酒泰式奶茶:老公就最鐘意飲泰式奶茶,加左百利酒去crossover,佢話估唔到甜甜地有酒味咁好飲。

Lil volcano:賣相好靚,好似就黎火山爆發咁。易入口,果汁味酒,第一啖帶微辣,放左一陣辣味就慢慢滲出,幾好飲,感覺幾得意。
2023-10-01