2017-06-01
2046 瀏覽
有人話一個有心娶你的男人一定會有5個特徵:1. 只愛你的內在美2. 與你有許多共同點3. 他總能給你安全感4. 你們可以互相依賴5. 有時他比家人更愛你而他與我最大的共同點就是「大家都喜歡食日本菜」今次又去食日本野,一開lift門就睇到日式既門面,入到店內就即見到一大個魚缸,裡面全都係新鮮海鮮,我更見到廚師會親自量度魚缸內既鹹度,保持海鮮新鮮有選擇困難的我們,見到有2款二人前,就揀左比較平個款先試試,因為睇落都幾多野食!!蟹肉蟹籽野菜沙律一上台,我即時眼都凸左出黎,估唔到個份量咁多,但蔬菜係應該食多D既蔬菜夠凍,咬落去「索索聲」,清脆又爽甜,蟹肉份量又夠多, 蟹肉鮮甜,蟹肉味好濃,以胡麻醬調味好適合香港人口味, 蟹籽份量亦都好多,咬落去就好似逐粒逐粒爆開咁樣,口感豐富刺身有赤貝,劍魚腩,三文魚,赤蝦,加拿大海膽刺身整體睇落去都好新鮮,表面既光澤感真係引死人,感受到佢既油脂劍魚腩擺入口咬咗兩啖,d油脂就好似爆出嚟咁樣,好肥美, 質地比較實加拿大海膽,放係口邊已聞到濃郁海膽味,海膽味鮮甜三文魚切得好厚呀,但質地仍然鮮滑幼嫩,有融化的感覺,但味道被第一口既劍魚腩蓋過,建議大家先食三文魚,再食
1. 只愛你的內在美
2. 與你有許多共同點
3. 他總能給你安全感
4. 你們可以互相依賴
5. 有時他比家人更愛你
而他與我最大的共同點就是「大家都喜歡食日本菜」
今次又去食日本野,一開lift門就睇到日式既門面,
入到店內就即見到一大個魚缸,裡面全都係新鮮海鮮,
我更見到廚師會親自量度魚缸內既鹹度,保持海鮮新鮮
因為睇落都幾多野食!!
蟹肉蟹籽野菜沙律
刺身
有赤貝,劍魚腩,三文魚,赤蝦,加拿大海膽
加拿大海膽,放係口邊已聞到濃郁海膽味,海膽味鮮甜
建議大家先食三文魚,再食肥美劍魚腩。
赤貝有埋裙邊,正,質地爽口
赤蝦質地爽嫩,有少少黏身,鮮味。
浜燒盛合
活帆立貝,日本蠔,大蜆,活鮑魚,蟹肉蟹膏甲羅燒,活伊勢海老
我這類懶人,好在有店員替我地燒晒,仲係我地面前燒添,一路燒,陣陣香味撲鼻,燒既時候會加一點醬汁,店員話係料理酒溝豉油,少少酒香配搭海鮮,正!!
活帆立貝
店員燒好遞上嚟嗰一刻已經聞到香濃燒貝殼類既香味,咬落去帆立貝好juicy,而且燒得岩岩好,唔會有鞋口既感覺,仲係有點滑滑的口感,我連醬汁都唔放過飲埋,味道偏咸,但非常適合配海鮮。
日本蠔
日本蠔同樣加入料理酒汁,但蠔既鮮味,令味道加以提升,帶有海水味,而且唔係燒至全熟,所以肉質嫩滑,仲好juicy飽滿。想一食再食。
大蜆
大蜆最好一口連肉帶湯汁一齊倒入口,鮮甜美味。
活鮑魚
上枱是同樣鮮味飄香,料理酒汁滲入鮑魚內, 質地彈牙,而且料理酒汁明顯已燒至滲入鮑魚,鮮味十足!!
龍蝦
燒至剛好熟,龍蝦肉唔會痴殼,質地彈牙爽滑,啖啖肉,好滿足,慢慢燒不失肉汁,唔會乾巴巴!!
黑松露野菌錫紙燒
上台時錫紙係包實的, 店員幫忙打開嘅一刻, 黑松露多到驚人,黑松露味飄揚,跟野菌味道好夾,又夠juicy
蟹肉蟹膏甲羅燒
蟹肉既分量真係超級多,混合鮮味蟹膏及鵪鶉蛋,喺燒嘅途中蟹味香濃,已經好吸引!
好得意今次係配搭薯片食,
不過我點都要試下淨蟹膏,一放入口,蟹膏味好鮮甜,味道濃郁,
而配搭薯片我個人就覺得咸左少少。
唐揚日本產雞件
食晒「浜燒盛合」之後,等一陣雞件先會上台,明顯係即炸,因為為食既我,見到一上台就放入口,熱到。
肉質依然嫩滑仲有肉汁添, 調味令我上癮,只要加少少檸檬汁就夠啦,不過炸皮有少少黏牙,口感影響左少少。
彈牙扁平一點又嫩滑嘅稻庭烏冬,以簡單清湯配搭肥美嘅牛肉,再加上我喜歡既娃娃菜,令整個清湯多一份甜味,雖然簡簡單單,但味道真係令人一食再食!!
2個都喜歡食的人,好明白他愛的一定係內在美~哈哈!!
他總會係我食唔晒既時候替我食曬,而好味的他一定會盡量俾晒我食真的覺得有時他比家人更愛我,希望我地能進入另一個階段