2019-07-31
呢幾日天氣咁熱真係無心機食野左諗右諗,唔知食咩好同朋友去K11行街,咁岩見到呢間新開既日式串燒店見入面營造既居酒屋氣氛唔錯,一於入去試下!店內有幅特色牆,掛滿祝願牌當晚坐左喺Bar枱,雖然師傅喺我地面前不斷燒烤但係冷氣夠大,所以唔會好熱之餘,仲香氣四溢豉汁活鰻 ($68)其中一款最鐘意既串燒!豉汁通常用喺中菜入面,今次用來配鰻魚,感覺好新奇鰻魚燒得幾好,魚皮夠乾脆雖然肉唔算厚,但係都夠滑夠juicy燒雞翼 ($30) 一串有兩隻,打橫切開左來燒,更容易食調味上唔太特別,主要靠鹽同檸檬汁吊味不過燒得好好,夠香而且雞肉夠嫩,唔柴燒豬肉長蔥卷 ($38)豬肉略嫌燒得過火,有少少硬,但係味道超正!調味做得好好,平衡到長蔥既草青味唔鍾意食蔥既朋友都可以試下!咬一口帶脂肪既豬,再咬一口長蔥,口感一流!燒雞泡魚干($48) 大愛!呢度既雞泡魚干比其他餐廳既厚切,食落口感+1000!師傅燒得岩岩好,唔會過硬或過乾,調味都做足鐘意用番兩杯既朋友仔一定要叫番兩碟送酒!日式BB豬卷 ($38)師傅推介,有驚喜既off menu菜式!原本同飯腳見到師傅燒緊原隻豬髀,但係驚兩人食會太油膩而放棄無叫於是師傅推介左
左諗右諗,唔知食咩好
同朋友去K11行街,咁岩見到呢間新開既日式串燒店
見入面營造既居酒屋氣氛唔錯,一於入去試下!
當晚坐左喺Bar枱,雖然師傅喺我地面前不斷燒烤
但係冷氣夠大,所以唔會好熱之餘,仲香氣四溢
其中一款最鐘意既串燒!
豉汁通常用喺中菜入面,今次用來配鰻魚,感覺好新奇
鰻魚燒得幾好,魚皮夠乾脆
雖然肉唔算厚,但係都夠滑夠juicy
一串有兩隻,打橫切開左來燒,更容易食
調味上唔太特別,主要靠鹽同檸檬汁吊味
不過燒得好好,夠香而且雞肉夠嫩,唔柴
豬肉略嫌燒得過火,有少少硬,但係味道超正!
調味做得好好,平衡到長蔥既草青味
唔鍾意食蔥既朋友都可以試下!
咬一口帶脂肪既豬,再咬一口長蔥,口感一流!
大愛!呢度既雞泡魚干比其他餐廳既厚切,食落口感+1000!
師傅燒得岩岩好,唔會過硬或過乾,調味都做足
鐘意用番兩杯既朋友仔一定要叫番兩碟送酒!
師傅推介,有驚喜既off menu菜式!
於是師傅推介左呢款無咁heavy既BB豬卷,燒豬腩卷,再配燒菠蘿
BB豬卷外皮燒得脆卜卜,皮下包裹既肉夠嫩滑,個人覺得配芥辣食味道較衝擊
酸酸甜甜既菠蘿,中和番BB豬卷既濃味,超級夾!
個人覺得$22得三粒就少左D,不過燒得唔錯
外皮有落少少鹽去吊味,配合蕃薯肉既獨有既甜
呢味菜整體而言中規中矩,合格
擺碟幾靚,而且好貼心咁切開幾舊,方便客人食
粟米本身夠甜,但係略嫌燒得唔夠熟,食落硬左D
香甜粟米配上蒜蓉牛油,大人同小朋友都岩食!
係師傅送既「甜品」!師傅話因為新開張,未加入甜品menu,遲D會考慮下
年糕燒到外脆內軟,口感好好
芝士味唔算突出,不過個人來講唔鍾意太膩既野,所以覺得岩岩好!
好耐無食,又係一款送酒既經典小食!
兩款味都算突出,夏天飲覺得好清新同解暑
唔太喜歡甜味既朋友都可以試下