2019-02-06 93 瀏覽
荃灣徑呢個位絕對係小食店、奶茶店必爭之地,咁細既地方已經有六、七間台式茶飲店,無咁上下實力,係好難立足。可能係年三十,周圍都好多人,我先買雞蛋仔,再買老虎堂,兩邊一齊等,慳返d時間。不過老虎堂真係比其他茶飲多人,排隊時前面有6-7個,號碼都要等20個。但估唔到10分鐘內已經拎到,非常有效率。買既時候店員已經話我知因爲我要既係熱黑糖波霸厚鮮奶,所以無老虎黑糖紋,黎既時候果然紋理較淺,應該因爲熱飲,所以黑糖會溶得比較快。黑糖波霸厚鮮奶味道似焦糖布丁,甜度適中,珍珠幾軟熟,唔會太硬。最厲害既地方係珍珠和鮮奶份量恰到好處,飲哂鮮奶時,珍珠也剛好吃完,而唔會剩返好多珍珠。相信與店員謹守台灣的黃金比例有關。不過為了漂亮的老虎紋,下次我會試埋凍既黑糖鮮奶。熱飲會無左老虎紋既老虎堂荃灣徑呢個位絕對係小食店、奶茶店必爭之地,咁細既地方已經有六、七間台式茶飲店,無咁上下實力,係好難立足。可能係年三十,周圍都好多人,我先買雞蛋仔,再買老虎堂,兩邊一齊等,慳返d時間。不過老虎堂真係比其他茶飲多人,排隊時前面有6-7個,號碼都要等20個。但估唔到10分鐘內已經拎到,非常有效率。買既時候店員已經話我知因爲我要既係

不過為了漂亮的老虎紋,下次我會試埋凍既黑糖鮮奶。
2019-02-04
15 分鐘 (堂食)