2021-07-29 53 瀏覽
今日同母親大人食飯,知道佢中意食辣就黎住帶佢去食一間正宗得黎又多啲選擇既餐廳─ 麻辣娘子果然,一坐低,母親大人已經好滿意,話想食既菜色呢到都有齊,讚我揀得好我地兩個人食,叫左一碟涼拌土豆絲($38),一個脆皮小豆腐($58),主菜就揀左娘子香辣鍋($38起),配料自選。最後食左個紅糖茲粑做甜品先上菜既係涼拌土豆絲,辣度由BB辣到小辣自己揀, 我地就揀左個小辣,一食落口辣度岩岩好,而且仲超開胃之後上菜既係脆皮小豆腐,一放上台,一陣香香既蒜味傳出,即刻就夾一粒試試。果然,除左淡淡既蒜香,仲要外皮超脆,而入面超滑,兩種唔同既口感夾埋一齊,食左一陣,主菜娘子香辣鍋終於到,我地揀左5款配料,分別有滑雞片、小雲耳、鮮腐竹、娃娃菜、椰菜花。有菜又有肉,樣樣都正。值得一讚,待應好貼心,幫我地用暖住個鍋,慢慢食都唔驚凍。香辣鍋重點要夠辣夠乾身先好食,而呢兩點,餐廳都做到食到辣辣地,我地叫左兩杯牛奶飲解一解辣,一杯黑糖珍珠鮮奶($32),一杯十勝紅豆鮮奶($32),兩杯都好重奶味最後,紅糖茲粑做甜品,脆脆的皮,內心軟軟淋淋玥加上紅糖,味道一流

2021-07-15