2021-05-14 871 瀏覽
小奇與小辛又出動啦!今晚上網搜尋元朗有咩名物出品,搜尋結果竟然係章魚燒!? 小奇心諗:咪即係小丸子加D沙津醬、燒汁、同埋木魚囉,每區超市廿蚊都有得食嫁啦,使嘜專程黎到元朗食呢?既然係人氣之選,我都決定黎拜會一下。望望餐牌呢度有唔同炸物,全部都係廿零蚊,小食黎講我覺得價錢恰當,又唔算貴。不過今次一心諗住黎食章魚燒,所以我都係睇番章魚燒個餐牌先。店內有8款口味,同老細傾計先知原來之前仲有個期間限定的芫茜口味,今次錯過了>,<我本人係超鍾意食明太子,今次我叫明太子6粒($35)、混合味黑松露2粒同埋蜜糖芥末味2粒($30)試試。比錢個時發現有個小驚喜,原來自備餐盒可以平一蚊!一向奉行走塑既我,今次自備左摺疊盒+玻璃盒,前後總共可以慳番2個餐盒($2)既價錢!等緊食物期間仲比我發現到呢張「買外賣帶盒走餐具」貼紙,我即刻影低分享比大家,睇得出店鋪係好支持環保!好多謝有心推動自備盒買外賣的店鋪,可以比客人有更多的走塑選擇!可能我夜晚先黎少D人排隊,等左大概5分鐘就有得攞。一開始攞過兩個盒都有D手忙腳亂,因為岩岩整起章魚燒全部都好辣手,我都係影完相等多陣先開始食。我先食左至愛既明太子
小奇與小辛又出動啦!

不過今次一心諗住黎食章魚燒,所以我都係睇番章魚燒個餐牌先。

明太子章魚燒
明太子章魚燒

我先食左至愛既明太子味先,果然不失我所望,全盒都係木魚同埋明太子醬,配料多到好似唔使錢咁,岩哂重口味既我。

大大粒章魚

平時最怕就係食到好厚粉同埋全部都係菜既小丸子,好彩呢度既章魚燒唔使用放大鏡都清楚見到,每粒都真材實料好有咬口,誠意推介章魚燒係店鋪必食既小食。

之後試埋黑松露同埋蜜糖芥末味,兩隻味都好有驚喜。
蜜糖芥末味、黑松露味

(蜜糖芥末味個醬甜甜辣辣地,幾過癮)
(望住黑松露個款以為自己叫左兩球曲奇味雪糕)

整體黎講,我好欣賞呢間日本風小食店,加上搵到間支持環保的小店真係唔容易,讚!

總結:
食物味道****(4/5)
食物種類****(4/5)
等候時間*****(5/5)
容易走塑程度*****(5/5)
2021-05-11
3 分鐘 (外賣自取)
大大粒章魚
蜜糖芥末味、黑松露味