2015-09-14 518 瀏覽
又到Happy Friday~! Lunch已經諗定去邊度食晚飯. 今次一行四人去旺角食安安燒, 晏就已經打電話去Book位, 幸運地仲有位, 放工5:59pm準時走人.去到已經有人等緊位, 好彩我地Book 咗位無遲到. 香港地串燒主要有兩派, 一派係貴價日式居酒屋, 另一派係本地平民串燒店. 當然其中都有分好味同唔好味啦. 前者試過幾次, 經驗麻麻, 價錢一般要$400-$500/人, 但無乜服務, 有時仲會被黑面同趕埋單, 搞到好無癮. 不過如果純粹一支公去飲下悶酒都OK ge, 反而幫襯過幾間本地串燒店, 食物不俗而且多選擇, 招呼亦周到.今次黎呢間安安燒都無令我地失望, 餐廳設計半開放式, 雖然坐滿客人, 但感覺都好舒適. 食物方面非常多元化, 除咗基本丸類, 肉類, 菜類, 仲有新鮮海鮮同埋芝士撈丁!我地四個人, 叫咗兩份芝士撈丁, 芝士味好濃郁好好味, 仲加埋黑松露醬, 變得好香, 味道好特別! 眼見其它客都有叫一客至兩客, 應該係招牌菜吧!例牌叫條燒茄子 – 茄子肉燒到啱啱好, 可以由塊皮度分開D肉出黎, 而且茄子肉好香又唔會乾, 正!丸類 – 叫咗幾款丸類, 最好味係

丸類 – 叫咗幾款丸類, 最好味係花枝丸, 裏面真係有花枝肉, 好有口感!
燒花枝丸
肉類 – 同樣地叫咗好多肉類, 最好味係燒牛舌同埋豬頸肉, 豬頸肉外層香脆, 肉質嫰滑! 燒牛舌就好有香味, 而且燒完肉汁仲會保留係牛舌裏面, 燒得唔錯!
燒牛舌
海鮮 – 我地叫咗燒新鮮蟶子, 新鮮料果然唔同, 好有鮮味, 啱啱離殼, 味道口感一流!
燒新鮮蟶子
因為呢間係川式串燒, 我地都怕會好辣, 但原來都有唔辣食物, 例如蒜蓉扇貝, 牛油金菇等.. 不過如果送啤酒的話當然係辣野比較過癮啦! 總體黎講, 成間餐廳氣氛一流, 大家都食得開開心心! 食物質素都很好而且價錢合理, Happy Friday 又一好去處
2015-09-11
燒花枝丸