2023-07-25
大坑夏威夷風 Maka Hiki 呢間 Maka Hiki 都喺大坑開咗一段時間,位置喺 Little Tai Hang 2/f ,搭𨋢入到去會覺得進入咗部落熱帶森林一樣成個環境好正!去既嗰日係 33 度高溫,但我地,都堅持要坐出面張打卡圓枱,因為真係好 igable!! 📍Sweet & Sour Tiger Prawn Salad大蝦配上西柚西瓜沙律,味道清新開胃酸甜適中,嗰日咁熱大家都爭住要食啲西瓜!! 📍Maka Hiki's Salmon Crudo呢個都好似係佢地既 signature dish 因為我見個個都會叫!三文魚薄片表面經過火灸,上面再加芥末乳酪、三文魚籽、夏威夷果仁和柚子辣醬汁。口感好豐富,整道菜味道清新得黎又帶啲微辣感~📍Maka Hiki's Asian BBQ Beef Rib 呢個 main 份量超大,我地差啲食唔晒!牛肋肉慢煮過,肉質非常鬆化同多汁,食既時候加埋個椰子飯黎送肉同埋佢地既特製醬汁,好惹味~📍另外 2 款 Side:Cajun Spiced Potato WedgesMaka Hiki's Pickles 📍Coconut & Banan
📍Maka Hiki's Salmon Crudo
📍另外 2 款 Side:
Cajun Spiced Potato Wedges
Maka Hiki's Pickles
📍Coconut & Banana Split
焦糖香蕉加埋朱古力椰子同雲呢拿雪糕,咁熱天氣食完成個人透心涼呀~~
📍Cocktail:
黎呢度,一定一定要試佢地既cocktail (同埋同啲靚杯打卡)
📍The Dead Shaman
其實我係跟個杯既樣黎揀試邊款酒,但呢杯出乎意料地好飲!以為佢叫薩滿啲味會好勁? 我又覺得OK? 佢個base 係白酒,再加啲Rum酒、番石榴汁、四川胡椒糖漿、西柚汁、百香果和菠蘿柚子荳蔻泥。佢個味係偏清新同丁點辣,又甜甜酸酸咁,幾有風格
📍Maka Hiki Punch
一款以高濃度Rum酒為基酒的雞尾酒,呢杯其實對女仔黎講算偏strong ,味道非常強烈好有種刺激感
#大口在大坑#大坑美食#打卡餐廳#打卡美食#大坑酒吧#打卡酒吧
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday#ufoodphoto