2014-06-10
好耐無食放題喇,趁好姊妹6月份生日,搞返個放題生日會 先...雖然近年潮興放題團購,但生日梗要食好少少,就揀好評如潮既"大喜屋"啦!生日仲送海膽剌身一客添 !人氣爆燈,好彩我地預早兩星期前book位,是晚唔使等就有位喇!個個friend都食過尖沙咀分店,反而銅鑼灣呢間未食過,所以大家都相當期待今晚餐飯局……我地見咩click咩,好味既仲encore几次,起碼超過50碟 ……刺身 :第一時間揀,但整體麻麻,大部份唔夠新鮮 ,尤其點鼓油後竟然出現過鹹現象 ,wasabi亦唔夠辣及攻鼻 !比較鮮甜既就只有北海道帶子 ,但要就甘食唔點醬料先feel到!鮑片、象拔蚌算爽囗 。三文魚、油甘魚,無厘味道 。甜蝦直頭唔新鮮又唔彈身 !至於海膽,同宣傳單張相有出入,細細小小型,味道仲帶點腥味 !壽司卷物手卷 :反而有飯既好味好多……最正係虎蝦壽司 ,鮮甜彈牙,真係忍唔住要食多兩件㗎!北寄背壽司 ,爽囗鮮甜。牛油果軟殼蟹反卷、黄金芝士蝦卷 ,香脆可囗, 出奇美味!蟹子沙律 ,醒胃爽囗!至愛既花之戀 ,卷得鬆散賣相差,三文魚唔夠肥美新鮮,食一件即停手!海膽花之戀 ,三文
壽司卷物手卷 :反而有飯既好味好多……最正係虎蝦壽司 ,鮮甜彈牙,真係忍唔住要食多兩件㗎!北寄背壽司 ,爽囗鮮甜。牛油果軟殼蟹反卷、黄金芝士蝦卷 ,香脆可囗, 出奇美味!蟹子沙律 ,醒胃爽囗!至愛既花之戀 ,卷得鬆散賣相差,三文魚唔夠肥美新鮮,食一件即停手!海膽花之戀 ,三文魚薄身,卷上腥味海膽,味道好嚇人!
羊鞍 ,肉質超軟熟嫩滑,香囗無羊羶味,連食三件!焗廣島蠔 ,有濃郁既芝士沙律醬,蠔仔細細隻,混合左特別既配料而食,惹味非常,又係連食三件!天婦羅 : 炸左既蝦,鬆脆好味。炸南瓜、薯餅、茄子,軟腍味美。燒翠玉瓜 ,香甜爽脆。黑椒燒牛舌,軟硬適中。燒菠蘿 ,香甜醒胃。燒一囗蕃薯 ,香甜軟熟,食多兩串!燒蝦 ,肉質好過生既刺身。燒雞翼 ,唔錯之選。燒冬菇 ,夠鮮味。漢堡扒 ,肉質鮮嫩。黑椒牛柳粒 ,肉味濃厚。雞軟骨 ,有咬感。蟹粥 ,鮮甜軟绵。炸芝士年糕 ,熱辣辣,外脆内軟,芝士溝年糕夠煙煙韌韌,仲拉出絲添!紫心香芋丸 , 熱辣辣既甜點,皮薄鬆脆,入面既紫薯好香甜又唔膩,連食五粒先夠喉!牛油粟米 ,又滑又甜,encore左几次呢!
飲品 : 忌廉鮮奶、芒果汁、巨蜂提子汁、檸茶、烏龍茶等任揀。
生果 : 西瓜、橙等算甜。
雀巢雪糕 : 雲呢拿、朱古力、芝麻味。
侍應生夠勤快,兼格上菜快無漏單,值得一讚
如果刺身做好d,甘就唔怕比團購搶生意了……