2021-08-05 1642 瀏覽
太子同深水埗一帶都真係可以話高手雲集,今次老友記帶隊去食好西就試咗呢一間位於太子地鐵站附近的小店,叫咗六樣野食,基本上樣樣都好好食,當中就以上湯澳洲龍蝦煎米粉底最出色。因為呢間餐廳有C區,所以可以多D人坐埋一枱,真開心,多D人可以試多D唔同款式嘅食物。我地都一齊推舉上湯澳洲龍蝦煎米粉底係最精彩最好食嘅,龍蝦新鮮唔洗講,反而個煎米粉底同埋佢個汁真係有驚喜,米粉本身就係普通野,不過要煎得夠薄夠脆真一D都唔容易,功夫同心機都要兼備,仲要加埋個汁之後唔會令個煎米粉即刻淋晒,又係一絕,而且個汁真係好好食,可以話係成碟餸嘅靈魂,真係無得輸。豆酥蟹又係一絕,印象中出面好少食到用豆酥煮嘅蟹,D豆酥本身就已經好香,當佢吸收埋D蟹嘅精華,淨係D豆酥都可以餸到兩碗飯。酸菜魚個湯底調得好好,味道適中,唔會搶走晒條魚嘅鮮味,條魚就固然新鮮啦,應該係用大條嘅桂花魚,魚肉好滑而且唔多骨,唔怪之得好多人都叫。豉椒炒蜆同生炒排骨都好食嘅,不過相比之前嗰幾樣野即刻比下去。
豆酥蟹
酸菜魚