2016-07-07
繼續獨落去,唔好比佢停,無邊無際日日月月年年 ﹗早場!早飲早醉早瞓覺,lunch time 叫支 sake 降降火先。想試嗰支又無晒,是但咩都好啦。嬲嬲豬美食治療!滿懷憧景既台南之旅被蔘粉教完全催毀,我真係要帶眼識人 ﹗朋友仔話佢公司支助旅行好抵玩要請埋我,點知係蔘粉教傳銷技兩 ﹗我即刻自費買機票返香港啦,仲想我留多 4 日,您都痴筋架 ﹗無啦啦唔見七千蚊,一肚氣 ﹗我要食盡去,食好野減壓 ﹗單挑漁匠,第一次幫襯,食個 lunch 先!漁匠行高檔路線喎,中上既價錢,仲有好多高價食材添,比大埔旭川更貴。估唔到舖仔細細可以提供咁多款料理,直頭係居食屋陣容,壽司、刺生、炸物、燒物、鍋物、拉麵、定食、甜品、啤酒、清酒、等等。侍應全部為嬸嬸們,服務大致滿意。環境不過不失,空氣流通,不過檯櫈都係細細張,無卡位提供。蜆肉麵豉湯,即沖型,跟我係 759 買既同出一徹。蜆肉無味且韌,$15 合理,起碼個湯熱辣辣,味道滿意既。三文魚腩刺生,高質無得挑剔,魚脂豐富,純天然鮮魚甜香,滑滑溜溜無得頂 ﹗高檔刺生點解唔用即磨鮮山葵蓉呢?用粉開既貨色削削地喎,欠缺無清香帶甜鮮味。海膽軍艦,鮮甜滑留 juicy 海膽
海膽軍艦,鮮甜滑留 juicy 海膽沒半點腥味,高質而彈彈,跟爽甜青瓜及香脆紫菜味道非常相襯添!壽司飯難得令我滿意,飯粒飽滿不濕不爛。原來依度壽司係繼件叫架,仲好!可以試多幾款。
軟殼蟹天婦羅手卷,真天婦羅黎喎,唔係普通乾硬炸蟹扮加呢!即炸熱辣辣,外脆內軟,好鬼鬆化,蟹肉十分鮮味而突出,紫菜依然脆卜卜。炸漿可以再薄一點,炸到雲一樣就最 perfect 喇。蟹可以卷低一點,依家只有 3 份 1 食到蟹,可以做得更貼心。難得飯粒做得如此高質數,非常多壽司店既飯淡而無味、唔係太硬就太濕太爛、醋太多太嗆或帶澀。依度飯粒飽滿乾爽甜酸度剛好又清香,讚!
燒鰻魚,依次真係無叫錯您喇!我最憎硬乾、死實、無鮮味或瀰漫著翻熱味道既燒鰻魚 ﹗跟碳爐一齊上,睇住油脂慢慢加熱而跳動,吱吱作響,異常興奮。漁匠係我食過最好味,肉嫩肥美又多汁,皮脆肉滑又熱到出煙,必食!
珍寶活帶子刺生,非凡脫俗既甜美,即開即食那有得輸 ﹗滑溜溜,正到震!叉燒豬骨湯拉麵走蔥,燻蛋味特濃,糖心蛋黃甘甜無比,好好食。叉燒夠腍而肥美,不乾不硬又夠乾棉。即食拉麵麻麻地,算罷啦。豬骨湯即沖型,還可以。
石鯛活魚生,只係賣剩石鯛,都要照食架,陰功。魚味淡而質地偏腍,清清淡淡沾上 wasabi 都食得出鮮味,滿意。
大拖羅刺生,粉紅色可遇不可求,魚油魚脂超級潤滑而澎湃,甜美可口,食到唔停口。超甜超滑入口溶化,肥美致極,魚脂澎湃而細膩,抵您咁貴 $230 大元。可能我太早幫襯,依家先五點幾有排都未到晚市,所以未攤得夠、未解凍得透徹。睇個樣都知,溫度太過冰凍,仲有少少霜呢,唯有留一塊攤多陣再品嚐。良久,見塊大拖羅已完全解凍,放上舌尖隨即溶入味蕾之中,非凡濃縮魚脂香甜味道,比剛才更濃加濃厚,正到無淪 ﹗
油甘魚腩刺生,極品甜甜甜,紅色部份最甜,軟棉滑滑,好好味呀 ﹗活赤貝刺生,黏黏滑滑又帶爽,海鮮鮮甜到不得了。網燒牛扒,甜甜牛扒中規中矩,質感鬆軟有咬口,都幾好。
海鮮冷拉麵,我問可否轉稻庭烏冬,居唔唔可以囉 ﹗雪藏帆立貝及大蝦都完全無味道,只得雪水味道,胡麻蟹柳加 wasabi 好正,撈上即食拉麵無感覺,整碗撈麵毫無生氣,唔難食,倒晒落肚算。
sake
石鯛活魚生
石鯛活魚生
大拖羅刺生
大拖羅刺生
油甘魚腩刺生、活赤貝刺生
網燒牛扒
海鮮冷拉麵