2022-07-10
雖然呢排天氣好熱呀都無損我哋去打邊爐嘅心情 今日諗住瓊華嘅馬祖 呢到主打台式邊爐 有好多唔同嘅特色湯底 就好似麻辣鴨血豆腐鍋 養生醉雞 沙茶牛肉 都其他蕃茄/芫荽嘅湯底 今次我揀嘅係古早味牛肉湯底估唔到湯底咁香 仲材料十足牛肉有成10幾舊 仲要好夠林仲有豆卜紅棗話說呢到有嗰幾正嘅shake shake 地瓜條可以將啱啱炸起嘅番薯條夾埋餐廳提供嘅四種唔同嘅味粉俾你地去一齊shake 黎食 今日我試左隻叫甘酶味 幾特別喎仲有蕃茄味麻辣味同埋海苔味!蕃薯條夠厚而且炸到外脆內軟呢度比起其他嘅台式火鍋店我比較欣賞嘅係佢海鮮係任食嘅有精選海鮮之外 仲有一啲嘅花膠片 脆鯇 鱔片同埋魚雲好夠新鮮啊我哋做嗌咗各式各樣嘅手打配料蔬菜類同埋其他嘅肉類先講吓蔬菜先我哋就叫咗娃娃菜羽衣甘藍生菜同埋菜心苗全部都非常之新鮮嘅另外我哋都叫咗一啲嘅配料就好似南瓜淮山等等,選擇都好多而呢一度嘅手工配料亦都有啲特色嘅!我試左蟲草花雞肉餃子🥟係幾有特色嘅一種因為一般坊間你都唔會試到呢啲咁獨特嘅口感另外我哋都試左呢個手工墨魚滑!識落佢真係會咬到一嚿嚿嘅墨魚粒喺度仲有不得不介紹嘅就係呢一個八吋蟹柳真係仲長過我成隻手掌呀!佢係咬落
估唔到湯底咁香 仲材料十足
好夠新鮮啊
我哋做嗌咗各式各樣嘅手打配料
蔬菜類
同埋其他嘅肉類
另外我哋都叫咗一啲嘅配料就好似南瓜淮山等等,選擇都好多
而呢一度嘅手工配料亦都有啲特色嘅!
我試左蟲草花雞肉餃子🥟係幾有特色嘅一種
因為一般坊間你都唔會試到呢啲咁獨特嘅口感
真係仲長過我成隻手掌呀!佢係咬落去非常之彈口嘅而且佢索哂嗰個湯底,不得了
肉類上 我個人大推牛頸脊好香牛味又入口即融!
另外飲品方面佢哋呢度都好多選擇我自己真係飲咗佢啲冷泡茶比較有特色嘅就係外文芒果茉莉花茶唔錯啊