2013-06-04 70 瀏覽
海鮮冬陰功湯,夠香夠酸又帶微辣,味道香濃,飲時好享受,好美味 ﹗但飲完有點渴,未必係味精,可能因為鹽份較重啦。明爐烏頭,上次發現有魚食,今次專登黎試一試。爐火好弱,等好耐都未滾得起呀,可能冷氣大風掛。等唔切,見暖暖地都照食。泰式肉碎汁仲未能滲入烏頭之中,所以魚肉味淡,但質感都算滑。過左十幾分鐘後,差不多食晒條魚,個湯終於滾喇,而魚肉亦開始有湯既酸甜肉汁味道,但太遲啦 ﹗泰式燒雞,未試過,又再以身試險喇 ﹗叫依款燒雞係出於好奇心。甜甜甜、肥肥肥、油油油 ﹗肉質都還好,嫩而有肉汁,我都係決定食返海南雞喇 ﹗香氣同賣相都算吸引,但味道真係麻麻呢,可能我本身都唔鍾意食甜,所以有點影響,不過肥同油就無辦法啦。馬拉盞炒椰菜苗,未試過咪叫黎試吓囉,食得炒通菜多,都想轉下。椰菜苗質感較硬,厚身亦較乾,質地粗糙又老,無咩水份,味道帶澀。個人不太喜歡,所以食幾啖就放棄喇。

2012-04-18