我諗大部分人聽到高級法國Fusion菜嘅餐廳就覺得好貴,但係Chez Moi嘅價錢絕對可以叫做抵之不過佢哋又冇將貨就價,食材永遠都用最好。你話我Hard Sell都喺咁話,呢到你食500蚊但至少畀返350蚊嘅野你,其他地方最多都喺畀到200蚊嘅野你食。舊舖我成日去,今次都喺第一次去新舖。裝修比舊舖多一種老歐洲嘅Elegant感覺。不過就好似暗啲。(咁如果光燦燦不如去酒樓任食火鍋。)呢到有兩間VIP房每間房可以容納大約16到20人。兩間房都是自成一國,喺裡面點玩都唔怕嘈到其他人。有一間直頭有騎樓,啱哂食煙嘅人。除了房裡面嘅騎樓,喺餐廳Reception位置對出都有一個露天小天地,更設有Sofa同coffee table。我一見到呢個小天地我就覺得超正。你話用餐前要等齊人嘅時候又或者食完後,喺呢個小天地到order啲cold cut,拎住啲香檳,紅酒,歎吓雪茄呢個時候真喺要講返句(嘩!真喺不得了)今次兩個人叫左兩個set,另加多一個頭盤。一共我哋有三個前菜。第一樣呢就喺海膽焦糖燉蛋。你喺唔會估到海膽獨有嘅海鮮味同蛋味喺可以咁夾。兩種食材嘅味道溶埋一齊,但當你吞落去後,海膽嘅甘味又返返出嚟再

今次兩個人叫左兩個set,另加多一個頭盤。

一共我哋有三個前菜。第一樣呢就喺海膽焦糖燉蛋。你喺唔會估到海膽獨有嘅海鮮味同蛋味喺可以咁夾。兩種食材嘅味道溶埋一齊,但當你吞落去後,海膽嘅甘味又返返出嚟再加埋焦糖嘅甜,就喺真真正正嘅甘甜。其實佢嘅質感都好得意,creamy嘅燉蛋同海膽加埋脆脆嘅焦糖我唔知點形容好,我諗要你哋自己去體驗吓就知道我想講乜。

第二樣前菜就喺鵝肝喇。其實鵝肝嘅味咁獨有,我唔喺好明點解出面咁多餐廳用火雞肝同鴨肝嚟扮鵝肝。真喺當我哋啲食客傻㗎!呢到嘅煎鵝肝唔太油膩,外層超級脆但係又唔燶,裡面直頭喺入口即溶(呢啲就喺廚房嘅功架喇)。加埋啲焦糖蘋果同啲砵酒執一齊食,你唔會覺得飽飽滯滯之如,反而更加開胃。

第三樣前菜呢就喺煙燻巴力(Balik)三文魚(Balik一字解作最好的三文魚脊中心部位),呢種三文魚是世界最貴的貨色,1條約重的魚柳索價 $1,000,比一般煙三文魚貴4倍。最矜貴係用魚柳做,而且全部厚切,要知道一條魚只有兩條魚柳,而且一定要用果木煙熏,所以入口比一般三文魚清新及滑身好多,更成為俄羅斯沙皇時代王室貴族的專有食品。再配埋鱘魚子醬顯得額外矜貴。醬汁都好特別,Honey Mustard 加 Sour Cream同埋一啲自家製嘅桃加日本清酒味嘅啫喱粒令原本清新嘅Balik更加清新.

炭燒美國風乾西冷牛排,
Dry Age 牛排喺我至愛,肉味特濃有咬口,超正好味,我唔點講食後感喇!總之絕對唔比R.Chris, 沾美Kitchen 及髦tons 牛排館遜色。但係要知道呢到嘅價錢喺個幾間牛排館嘅一半。

我今餐最鐘意最驚喜嘅菜式就喺呢個煎焗法國鵪鶉釀巴馬火腿,白菌及忌廉芝士

呢個喺一味法國到無得再法國嘅法國菜。個啲stuffing真喺無得頂呀!!除o左Parma Ham,

Cream Cheese 同白菌外,仲有洋蔥同鵝肝。你哋想像一下Parma Ham嘅鹹加Cream Cheese嘅滑,白菌嘅鮮,洋蔥嘅甜同埋鵝肝嘅香溶為一體你話喇,仲點有得輸吖!如果佢哋仲未改Menu嘅話,你哋一定要試吓。
海膽焦糖燉蛋
焦糖蘋果砵酒煎鵝肝