2022-10-31
嚟加州大廈dining從來都未試過失望,今日慶祝閨蜜生日,終於嚟咗哩間bookmark咗好耐嘅意大利餐廳。入內裝潢盡顯歌劇院設計風格,晚間有昏黃嘅燈光,非常cozy,還可以俯瞰中環夜景,真係慶生同週年紀念嘅好去處~坐低先送上一整個嘅酸種麵包,口感鬆軟有彈性,沾橄欖油與醋食。麵包一整個分量慷慨,很有誠意。Lobster Tagliatelle($298)波士頓龍蝦闊條麵上枱時已經幫我哋分好每人一份,色澤鮮豔,見到已經食慾大開。龍蝦爽口彈牙美味非常,而闊條麵系餐廳homemade,醬汁由Zarda Sauce(香辣茄醬),Bagna Càuda(鯷魚蒜味白醬)和龍蝦湯熬煮而成,麵身索滿醬汁,鮮味非常~如麵身更煙韌同蛋味更出就完美了~Kagoshima Wagyu Rib Eye A4($298/100g)哩個鹿兒島A4和牛肉眼真係好味,超級推薦!侍應會用餐車將整舊和牛推出來在食客面前切出適當分量,和牛系超靚嘅大理石紋路,一般至少需order 200g。本來想叫300g左右,我諗一指寬應該差不多,點知意大利人嘅手指明顯比我粗許多,切出來差不多有600g,絕對夠3-4人分享,兩個女仔要不浪費食
Lobster Tagliatelle($298)
哩個鹿兒島A4和牛肉眼真係好味,超級推薦!侍應會用餐車將整舊和牛推出來在食客面前切出適當分量,和牛系超靚嘅大理石紋路,一般至少需order 200g。本來想叫300g左右,我諗一指寬應該差不多,點知意大利人嘅手指明顯比我粗許多,切出來差不多有600g,絕對夠3-4人分享,兩個女仔要不浪費食完都系一個挑戰嚟~不過和牛煎得非常出色,肉眼可見鮮嫩無比,呈粉嫩嘅粉紅色。入口肉汁超豐富,A4和牛油脂豐富得嚟又吾會掩蓋肉味,不加任何配料都已經美味無窮~
Mashed potato($98),配菜有四個選擇,我哋揀咗薯蓉,與坊間不同,哩個mashed potato加入comté cheese製作,口感更多元,芝士味濃郁,想試試不同風味嘅薯蓉不妨點這個~
Brill($388)
哩碟菱鮃魚最令人欣賞嘅系佢嘅醬汁,由生蠔、青口切成細粒煮成,再將馬鈴薯打成泡沫淋上,做法很特別,每口都是幾種sea creature嘅混合鮮味。魚肉上嘅魚子醬為整體增添一絲鹹味。不過菱鮃嘅火候有點太過,如果更鮮嫩,相信會令整個菜錦上添花。
Rose($118)
野食咁正,點可以唔飲返杯呢~
最後,諗唔到意大利餐廳都有廚師發辦,雖然今次冇試到,但系如果唔想諗食咩,又想有d驚喜,不妨一試!價格只需每位$1000左右,fine dining嚟講真系好抵!