2009-04-28 12 瀏覽
今日同哥哥一家三口共四人唻呢度食晚飯,因為嫂嫂先前唻過話好抵食,所以今次唻元朗順便唻呢度食多次。但原來星期一至四晚七點前,或假日六點前有特價,所以佢上次就好抵食,今次我哋星期日成六點幾先唻到,所以要以正價埋單啦。一場唻到都照食啦!我哋要咗一個細刺身併盤($98)、一個牛肉烏東鍋($45)、一個雪蟹肉蟹子沙律($48)、四件鰻魚壽司($22/2件)、二件海膽壽司、一份軟殼蟹加洲卷(六件) 同 二件不知名魚壽司 (哥哥點的,所以我唔知係咩魚)蟹子沙律果然好大份,四個人食才吃得下 ,但雪蟹肉的味好淡,食咗都唔多覺。雖然話蟹肉的味本該如此,唔關廚藝事,但我建議省下$20,要普通的蟹子沙律($28)好了。牛肉烏東鍋都好足料,牛肉亦有好濃的牛味,本來是很美味的,但個湯底太鹹,好似豉油一樣鹹。幸好是一個鍋四人分,若果一個人食晒,唔知會唔會鹹到食唔落。不過我去東京食過啲拉麵,佢哋啲湯底又真係整到好濃,唔知呢個湯係一時失手先咁鹹,還是依正宗的日式鼓油湯底去煮先咁鹹?因為漏單,所以要最早食的刺食等到最後先上枱,$98有25件刺身係好平,但我哋一致認為刺身唔靚,唔新鮮。雖說一分錢一分貨,但下次唻都唔會再叫刺

蟹子沙律果然好大份,四個人食才吃得下
。雖說一分錢一分貨,但下次唻都唔會再叫刺身咧。
但我哋見到其他枱叫咗啲炸物,賣相好似唔錯,但一來今次有小朋友唔方便叫熱氣野,二來我哋都食飽啦,所以都無加單要炸物,但有機會再唻的話會試吓。
雖然因為有期望所以有少少失望,但整體唻講都幾好,可能我哋好彩遇到個好好笑容又招呼一流既姐姐 (我見其他待應表現一般, 但都算勤快)。若果想平靚正而又對刺身無乜鍾愛 (好似我咁),呢間舖係不錯的選擇,但唔值得特登坐車入唻元朗食。

海膽壽司
雪蟹肉蟹子沙律
鰻魚壽司 (味道唔算特別出色,但勝在大件)
牛肉煱烏東 (本來可以有個"正",但個湯太鹹)
細刺身併盤 (鍾唔鍾意食刺身都話唔好食)
2009-04-26
雪蟹肉蟹子沙律
鰻魚壽司 (味道唔算特別出色,但勝在大件)