2020-09-26
之前聽朋友講土瓜灣有間隱世日本菜好正,今日一於去土瓜灣試下。呢間舖頭係天光道,天光大廈隔離,都易搵。.首先講下餐廳個環境,燈光偏暗,bar檯上面仲吊住左個月亮,都幾舒服。睇完menu有好多野都想試,每樣都嗌左少少。我地嗌左八貫壽司、生蠔、A5和牛三文治、蟹膏玉子燒、豬肉捧、脆皮風膳,樣樣都好好味!.八貫壽司好新鮮,帶子膽海膽好厚身,極鮮甜,一咬落去有淡淡既海水味同刺身本身鮮甜味,餘韻悠長。拖羅都好肥美,魚油係你個口到停留,簡直係天堂既美食!.跟住就試下個生蠔,又係冇令人失望!蠔夠大隻好肥美,有淡淡海水味,一啖食落口,鮮甜既蠔味充斥住你既口腔,真係好享受!.跟住就試下和牛三文治,用既係A5和牛,再加埋黑松露,成件事高級左好多。和牛既肉質好淋好好味,三文治入面有少少沙律醬,好夾!.蟹膏玉子燒好有驚喜,佢本身舊玉子已經好有蛋香,入面收埋左好多蟹膏,咬落去好厚實,又有啲汁,蟹膏味仲好香!.豬肉棒有枝簽桔住比你成枝拎起黎食,好方便。呢枝豬肉棒既豬肉味好濃,肉質又唔會話煮到太韌,仲好juicy,肉汁超多!.脆皮風膳係燒既,一上碟已經聞到陣陣既燒膳味。面頭灑左啲鹽,又燒到燶燶地,賣相好吸引。味道方面
脆皮風膳係燒既,一上碟已經聞到陣陣既燒膳味。面頭灑左啲鹽,又燒到燶燶地,賣相好吸引。味道方面一樣有驚喜,灑左少少鹽已經吊到膳既鮮味,個皮仲好脆。朋友麻麻地食魚,但呢個風膳佢都話好正,重點係肉質唔會燒到老哂,仲好嫩好多汁!一定要encore呢間!