2021-06-07
📍 The Salted Pig上個月食完The Blind Pig,覺得幾抵食,味道都唔錯。weekend去左D2 Place行市集,見到有間叫The Salted Pig,聽聞係同集團,menu又同the blind pig有少少唔同,醫肚盲➖➖唔洗講,叫得The Salted Pig,豬一定係招牌菜式,餐廳會選用豬嘅最好部位,並確保用優質新鮮嘅食材製作食物。➖➖📌Calamari Fritti 酥脆魷魚圈、青檸蛋黃醬$128炸粉唔會好厚,係薄薄的一層,面層灑上cajun粉,帶點香口辣味,青檸蛋黃醬更顯清新。➖➖📌Spaghetti "OmniPork" Bolognese 新豬肉肉醬意粉 $148上次試左新豬肉肉醬意粉都幾唔錯,今次再翻啅。spaghetti一樣煮得幾好,軟硬適中,加入新豬肉肉醬,今次蕃茄味冇咁香濃,反而芝士味更重。新豬肉口感同豬肉一樣。➖➖📌Sausage Around The World 腸遊世界拼盤 $248超大份量,一上檯係嚇親,有德國香腸、南非香腸、斯洛文尼亞香腸、奧地利煙燻芝士腸、煙燻牛肉腸、雞肉芝士香腸,一次過食晒多國美食,真係好正。➖➖
➖➖
📌Go Banana Sundae 瘋狂!香蕉雪糕新地 $88
本身已經食飽飽,點知都係要嗌返個甜品。一黎大個到咁,C先生都要嗌投降。焦糖窩夫外層香脆鬆化而且充滿焦糖香,勁好食。有vanilla icecream n chocolate iceam雙重口感,真係好邢惡啊!
📌Tango"$78
好有特色,都幾易入口,酸酸甜甜。小紅莓mocktail啱打卡又幾好飲。
➖➖
📌 The Salted Pig "Tea" $88以Vodka作為基底, 混合sour apple juice,仲有d酸蘋果粒,飲落帶點酸味,vodka既烈都好出,幾濃烈。
荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G02號舗