餐廳: 山東餃子館
資訊:

2021-04-11 1826 瀏覽
平時主要都喺食米線多,今次我地去左附近小店試下山東餃子同粉麵。✨麻醬伴麵聽聞呢到既麻醬伴麵都幾出名,我地都特別叫左一碗齊齊食。麻醬好香花生味,食落咸咸地,麵質喺偏軟腍個種,每條麵條都均勻沾上麻醬,麵同個醬又真喺幾夾。雖然麻醬好味,但食多幾口都開始有飽濟同油膩感,所以同朋友share喺最好。我地另外都試左兩款餃子,餃子皮薄透餡,每隻都包得好飽滿。✨津白鮮肉水餃 一份有十隻水餃,津白餡味道清清地,豬肉新鮮,但整體味道唔算好特出。✨金肉滿堂鮮肉水餃反而呢款水餃味道突出好多,粒粒金黃色的粟米除了加添了水餃的口感,更帶出了豬肉的鮮味,味道甜甜地好好食。最後叫多左串烤羊肉串,羊肉偏瘦所以烤完出來肉質較為乾硬,亦都欠缺羊肉那陣獨有的油膻香味。調味方面,羊肉串面頭灑滿了味粉和自然等香辛料,食落都幾重口味。肉串要20元一串,個人覺得唔值得特別去試。

✨麻醬伴麵

我地另外都試左兩款餃子,餃子皮薄透餡,每隻都包得好飽滿。

✨津白鮮肉水餃

✨金肉滿堂鮮肉水餃