2005-01-05 10 瀏覽
我返完學,本來之後要再殺去夜校,順便去土瓜灣個頭拎野,更順便食埋個彈牙麵。之前為左食傳說中既老字號麵,不借睇地圖睇成幾十分鐘!!!原來...貴記係阿媽返工附近,所以可以叫阿媽得閒行過幫我買,但我知道拎到返屋企食又係另一回事啦~其實本人好like食牛根,但呢度得牛腩麵,又驚肥喎,所以就叫左個蘿蔔麵算。蘿蔔熱辣辣,有5大大舊,味道清甜得來帶少少咸,正合我清淡口味,唔係想像中強烈「老」水勁咸味。湯底係清湯,有少少味精。主角---麵!!!!完全掂!好耐都無食過咁咁咁咁彈牙既靚麵~粗幼岩岩好!唔好睇個碗好似好細,d麵有成一碗半飯既分量,食完d湯餘下4分之1(我只係飲左一啖湯),即係4分之3都係麵!勁!!!!平!!!!我入去之前同自己講如果大碗得滯就唔可以食晒,但係都係抵受唔住,清晒~本身想食埋個紅豆包(最最最like紅豆同埋包,要中國蒸包喎~饅頭就最好!),但太飽啦~豆漿又無試,睇怕下次都要再來~最後為左呢餐,搞到返夜晚遲到!不過係值嫁!!!

主角---麵!!!!

最後為左呢餐,搞到返夜晚遲到!不過係值嫁!!!