2018-08-21
葵涌呢個地方,自己真係好少黎,因為始終呢區都好似無乜特別大既商場,或者,可以話係無特別大既誘因去吸引我過黎,說起呢個區,頂盡我都只會諗起葵芳既新都會廣場。要不是朋友在這附近開佐間workshop,要不是朋友介紹有好野食,我都可能真係會錯過佐呢間滿有特式既台灣餐廳。呢間餐廳位於葵涌既Life KCC 商場,係一個新開既商場。呢間台灣餐廳命名為「大公雞」,個名都真係幾特別,原來喺背後,係有一個故事。「位於嘉義縣六腳鄉永賢村,每天清晨,伴隨著明亮的公雞蹄叫聲中,有一位留著鬍鬚,身型壯碩的大廚,天天於村裡食店埋頭苦幹,預備著新鮮牛骨及蔬果,花上10多個小時去熬製湯底。這一碗牛肉麵,湯底味道甘濃鮮香,牛肉入味腍滑,麵條滑溜入味。由於味道奇佳,口碑載道,當地村民稱這碗麵為大公雞牛肉麵。」步入餐廳,環境光猛,窗可以外望,雖然只係橋景,但係感覺開揚,值得加分。設有皮座卡位,座位舒適。餐牌既食物選擇都幾多,而且價錢唔貴,備有午市及下午茶套餐,不過就只限星期一至星期五,假有就只可以散叫啦。台式古早肉燥飯 $38台灣食品既 signature 之一,肉燥飯,當然要一試。肉燥份量好足,滿滿舖滿一整碗,而肉燥帶
由於味道奇佳,口碑載道,當地村民稱這碗麵為大公雞牛肉麵。」
設有皮座卡位,座位舒適。
台式古早肉燥飯 $38
台灣食品既 signature 之一,肉燥飯,當然要一試。
台式古早肉燥飯
肉燥份量好足,滿滿舖滿一整碗,而肉燥帶有濕潤感,用黎伴飯真係岩岩好。
白飯用上珍珠米,每一粒米都好完整好圓渾,食落帶點甜甜既米香。
旁邊伴上兩條菜,簡簡單單就是平時台灣人的一頓午餐。
雜錦紅燒手工麵 $68
牛肉麵有4款,分別係(1) 紅燒牛肉,(2) 紅燒牛肚,(3) 紅燒牛筋,和(4) 雜錦麵,心多多既我一直都好糾結,到底吃多一點牛肉,還是吃多一點唔同既配料? 最後我選了後者。
雜錦麵裡面有齊牛肚,牛筋,牛腩,和大腸,一次過滿足4個願望。
雜錦紅燒手工麵
呢碗雜錦麵好大碗,碗係好厚身既一款,把捧著,令人很有滿足感。
湯底係比較清既一種,有牛骨香味,帶點甜香,但係假如再帶一點辣度會更好。
手工麵條都幾厚身,食落有口感,唔係好有彈性既一種,而係食落去,會有少少漿口,夾落去,會有少少重手既一款。
呢度既牛腩,肉同膏大約係7:3之比,肉煮得好淋身,牛味都好濃,既有質感,又夠入味。
台灣小香腸 (香蒜味) $32
呢度既小香腸,唔係細細條,脹卜卜既那一種,而係比較大條,再切片既一款。
食落香香甜甜,唔算太油身,我個人覺得油份控制係得宜既,而香腸既皮亦有帶香脆感,好好味。
台灣小香腸 (香蒜味)
士林蚵仔煎 $38
呢度既蚵仔煎做得十分正宗,蛋漿係七分熟既狀態,蛋味夠濃又唔會太實,而粉漿亦唔會落得太多,無濕濕稠稠的感覺。
蚵仔唔可以用「仔」去形容,因為其實每一隻都好大隻,好飽滿,食落帶鮮甜感。
惟獨美中不是既係夾起既時候比較容易散開,而將佢地一粒一粒夾番埋再拼埋一齊才入口。
士林蚵仔煎
夏季風味新鮮水果茶 $29
近年台灣興起水果茶,餐廳也來湊一下這個熱潮。
水果係用新鮮既,而且份量都好多,基本上成杯都滿滿的,而且因為係無蓋既設計,飲完茶可以食埋水果,唔會浪費。
茶底唔算係好濃,不過係好香既,而且甜度得宜,唔會「死甜」,飲完唔會令人「更口渴」已值得一讚。
夏季風味新鮮水果茶
珍珠奶茶 $22
作為台食既signature - 珍珠奶茶,一場來到,我也當然要一試。
茶底好夠濃,冰亦都落得唔多,唔會過於稀釋那份茶香,粉圓有Q彈口感,但個人覺得佢既質地硬佐少少,如果煮得淋身一點,會更好一點。
珍珠奶茶
香港真不愧係美食天堂,萬估唔到,去到葵涌呢個工廠區都有高質素既美食,所以幾時都話,喺香港搵食,真係唔需要重覆咖,除非真係好好味啦!
而呢間台灣餐廳,係絕對值得我再訪既,說它為工廠區爭一口氣,實在最貼切。