2019-01-19
食之日:17/01/2019 自從第一次喺鉄火堂食過佢嘅酥炸河蝦🦐之後,就成為我嘅大愛,每次去都必點。河蝦係即點即炸,送上枱嘅時候仲Feel到熱辣辣㗎~ 咁我今次去又諗住點我嘅大愛啦,點知冇曬,食唔到,但依舊點咗蝦 - 泰式生蝦沙律 ($68)賣相唔錯,生蝦都有6隻,個泰式香草汁都幾野味,同埋都幾辣。但係生蝦個肉質唔夠爽,質感差小小,而且成個沙律要配其他主食一齊食先balance翻個酸辣度。另外嗌咗個厚切五式藍鰭吞拿魚丼,先講飽肚感一流,大食朋友嘅最愛!($150)美中不足係過於追求食材既豐富以致味道混淆,大致食得出只有藍鰭吞拿、吞拿魚蓉同普通吞拿魚。藍鰭吞拿魚既肉質口感一食就知係成個丼既主角! 油脂分佈同味道都屬於上級,至於吞拿魚蓉同吞拿魚就略嫌普通左,果然主角係需要配角㗎~😂整體合格,以晚市差不多半價既價錢食可以接受,仲有面豉湯跟餐,正價的話就不了。環境就有小小迫,坐得唔算舒服,冇乜private空間,不過每次去都見到有外國過去食,食住魚生,飲住啤酒吹水🍻都幾chill~
泰式生蝦沙律
厚式五式藍鰭吞拿魚丼