2022-01-22 48 瀏覽
📍 和將居酒小廚屯門人又出城,又黎左將軍澳🙈將軍澳真係好似重建左咁越來越多美食👅之前見到一間性價比比較高嘅定食餐廳。係行街嘅同時,我都一邊揾下OpenRice做下好多research🤣因為自己唔係太熟悉將軍澳有啲咩食,二黎想試吓新餐廳🍴跟住就見到呢間餐廳好似幾吸引就二話不說同朋友行咗入去😆入到餐廳原來佢哋個地方都幾大,有兩間舖頭可以任揀位坐,仲有一間舖係攞咗來做水吧😲餐廳嘅侍應都好熱情,好細心見到我哋嗌得多嘢食仲幫我哋拍埋張枱😆因為我哋就叫咗兩個午市套餐☺️一個價錢已經包左前菜同埋飲品👍🏻前菜係…毛毛豆🤣我第一次食覺得好特別🤣🤣我以為前菜會係沙律或者係餐包,上枱嘅時候見到係毛毛豆🤣我覺得好意外🤣我覺得其實拎來做前菜都唔錯,因為份量會太多,有啲咬下開下胃幾好😋朋友食哂🤣🤣🔸滑蛋鰻魚叉燒配湯烏冬🍜+熱鮮奶咖啡 $70首先要講吓嘅真係好大份‼️有一大嚿炒滑蛋、有細半半條鰻魚、仲有兩舊巨型叉燒😱舊叉燒整得好淋,唔會過老。鰻魚超超超好味😍滑蛋超有蛋香😚烏冬湯底唔會太過鹹,食到落尾唔會見到好多油👍🏻🔸大蝦雞肉黑松露忌廉汁意大利粉🍝+熱鮮奶咖啡 $65睇相嘅時候我已經好想食呢個🙊因為佢真係好吸引😎有大量
📍 和將居酒小廚

前菜係…毛毛豆🤣
我第一次食覺得好特別🤣🤣

🔸滑蛋鰻魚叉燒配湯烏冬🍜+熱鮮奶咖啡 $70

烏冬湯底唔會太過鹹,食到落尾唔會見到好多油👍🏻

🔸大蝦雞肉黑松露忌廉汁意大利粉🍝+熱鮮奶咖啡 $65

睇相嘅時候我已經好想食呢個🙊因為佢真係好吸引😎有大量芝士碎係面😍初頭我睇Menu嘅時候睇唔到雞肉兩個字以為係黑松露大蝦意粉,上到枱嘅時候食落先發現原來仲有雞肉🤣一啲都唔鞋👍🏻 感覺上佢哋餐廳嘅廚師控制火候控制得幾好😚大蝦好彈牙😋 忌廉汁不會太膩,如果黑松露再重啲更好😍

🔸芝麻雞翼🍗 $10

雞翼炸得好香脆,咬落口唔會太油膩,仲有微微嘅芝麻香😍 $10可以有兩隻實在太抵了😎

🔸炸章魚丸🐙 $20

呢個真係超級爆炸好食‼️要比一百分佢😤強烈建議大家一定要試🤭雖然佢外面係渣出嚟但係入邊係超級軟身,就好似一啲手打嘅章魚滑😍個感覺就好似食緊冇小丸子皮嘅章魚小丸子🤣入邊仲要食到有章魚粒粒😏太驚喜了!

🔸日式餃子🥟 5隻$20

我見OpenRice勁多人推介呢個餃子😚佢同一般嘅餃子唔同佢係呈長方形🧐咁樣嘅長方形包皮好似可以包到更多嘅菜肉餡😍好似春卷咁樣可以咬開嚟食。炸得香脆,將肉餡嘅肉汁鎖住咗喺脆皮嘅入邊😋,咬開勁Juicy。餃子嘅醬汁好似同平時出邊嘅有唔同,平時嘅餃子醬汁好似喼汁咁比較酸,反而今日食嘅呢個醬汁就鹹鹹地,我自己鍾意呢一隻醬汁多啲😙

強烈推薦大家一定要試佢個炸章魚丸‼️‼️‼️🐙

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢💸:埋單$185

餐廳資料📋: 和將居酒小廚
🕌地址:將軍澳唐俊街18號The Parkside Mall地下G02B & G05A號舖
2022-01-21