2023-08-20
今日喺觀塘行完街,見到附近有間台式一人一鍋邊爐主打冇味精湯底,就去左試下🍲 朋友揀左鹿兒島豚梅肉,我就+$25 叫左澳洲草飼M5牛頸脊。再叫左$48個個加購優惠 叫咗一杯白桃烏龍奶蓋 + 一支stella artois 同埋澳洲M7和牛後腿肉眼。先講個湯底🍲 (唔用味精)牛骨沙茶湯底同港式沙嗲聞落似,但食落有啲唔同! 小小辣小小花生味又唔會太濃或者太膩, 平時唔鍾意食港式沙嗲嘅我,都覺得呢個牛骨沙茶湯底同d 食物配合得好好,唔會蓋過食物味,但又幾特別,幾惹味!藥膳麻辣湯底 啱晒想食辣又唔食得太辣嘅人! 藥膳同麻辣嘅味夾得啱啱好,養身得黎又食到辣😋 餐廳講到明湯底唔用味精,食落又真係覺得冇味精,打完邊爐返到屋企都冇口乾嘅感覺。🐂🐖不得不說,澳洲草飼M5牛頸脊真係好好食 💯肉肥瘦適中,又好有牛味,加$25 真係抵試! 澳洲M7和牛後腿肉眼冇咁多油脂 ,但都好有牛味。鹿兒島豚梅肉入口幾軟熟,唔會乾。白桃烏龍奶蓋有白桃味同埋清清嘅茶香,奶蓋唔會太甜太膩,整體幾清新 ,解到打邊爐嘅膩。荔液滿白峰荔枝爆珠波波酸酸甜甜,配合仙草嘅青味,加埋個雲呢拿雪糕,最啱打完邊爐食,順便下下火。
先講個湯底🍲 (唔用味精)
藥膳麻辣湯底
🐂🐖
澳洲M7和牛後腿肉眼
冇咁多油脂 ,但都好有牛味。
鹿兒島豚梅肉
入口幾軟熟,唔會乾。
白桃烏龍奶蓋
荔液滿白峰