2018-09-09 1516 瀏覽
有句說話是食甜品是另一個胃,所以就算幾怕肥的人都難以抗拒甜品的誘惑,我的女性朋友介紹我去荃灣牛之鍋,說是集火鍋,放題,甜品於一身,有無咁抵?餐廳位於悅來酒店商場入邊,是荃灣區熱點搵食地方,我地兩個八點鐘到達,已經有六七個人在等候,等左十五分鐘就安排入座了點菜紙比起日式放題更厚,有各類火鍋生料,十多款日式刺身,日式小食及即製甜品,即刻點野食先飲品櫃有齊各款汽水,啤酒及茶類飲品出邊仲有個自助蔬菜吧,廿幾三十款蔬菜,中意食乜就揀乜套餐本身包左兩款牛肉,一款豚肉和羊肉任點,要升級就要加錢了美國極上牛肉肉質鮮嫰,牛味夠濃, 質素絕不差廣島蠔都幾大隻, 雖然急凍,但鮮味都相當不錯海蝦大大隻夠新鮮,蝦肉爽甜青口肉質非常鮮甜,有海水味,真係要食多兩隻刺身有成十多款,呢度講得出嘅刺身幾乎都有齊北寄貝,三文魚,赤貝,螺片,希靈魚, 帶子,甜蝦, 鮑魚三文魚超新鮮,魚味濃,油脂亦好夠,甜蝦勁新鮮爽口又彈牙,希靈魚很鮮甜,貝殼類:北海道帶子夠鮮味;赤貝;北寄貝都很爽脆鮮甜味付螺肉質素極高,好味又爽口丸類魚片頭有魚味又彈牙,包心丸,魚皮鮫都好好味,絕對不是平價貨燒物連燒物都有得供應,燒骨腸夠晒惹味吃完放題+火煱

飲品櫃有齊各款汽水,啤酒及茶類飲品

出邊仲有個自助蔬菜吧,廿幾三十款蔬菜,中意食乜就揀乜

套餐本身包左兩款牛肉,一款豚肉和羊肉任點,要升級就要加錢了

美國極上牛肉

肉質鮮嫰,牛味夠濃, 質素絕不差

廣島蠔

都幾大隻, 雖然急凍,但鮮味都相當不錯

海蝦

大大隻夠新鮮,蝦肉爽甜

青口

肉質非常鮮甜,有海水味,真係要食多兩隻

味付螺肉

質素極高,好味又爽口

丸類

魚片頭有魚味又彈牙,包心丸,魚皮鮫都好好味,絕對不是平價貨

燒物

連燒物都有得供應,燒骨腸夠晒惹味

吃完放題+火煱已經有九成飽, 但呢個時候反而係高潮所在,甜品時間

宇治綠茶巴菲

幾乎每一檯都有點選這款,綠茶雪糕簡直係日式甜品店質素,綠茶味很濃,雪糕又夠軟滑 超正,配合小丸子和底層朱古力碎,真的超滿足

扭紋抹茶新地

兩種味道很夾,同樣是極受歡迎之甜品

榴蓮甘露

榴蓮味夠晒濃, 質感香滑

芒果班戟

芒果香甜,班戟皮雞旦味夠, 好好味道

一個價錢就歎到日式放題,火煱及五星級甜品, 簡直超級抵食