2023-11-10
出開灣仔攞野, 行過茶茶go都會買杯台式茶飲同食下小食; 呢間個名係灣仔及灣仔順記, 除了有飲品, 仲有港式街項小食, 好似魚肉同碗仔翅及串串燒等平民小食。呢度有啲台式小食, 好似紫菜肉鬆小貝, 楊枝甘露盒子, 逮丸芋頭2號小芋圓, 仲有原味巴斯克蛋糕; 我見都幾多人買紫菜肉鬆小貝呀, 我下次都要試下先。今晚因食飽飯而經過攞野, 所以只買咗兩杯飲品及小食食下。我地叫咗杯嫩仙草凍拿鐵, 一杯OREO黑糖珍珠奶茶。嫩仙草凍拿鐵 - $29仙草食落彈牙, 又健康, 甜度啱啱好, 拿鐵味道好平均, 大大杯凍拿鐵又估唔到配仙草都幾夾。OREO黑糖珍珠奶茶 - $36我怕很甜嘅飲品, 以往喝過黑糖珍奶係唔可以調節甜度, 但茶茶go可以真是十分體心, 所以甜度我選擇了半糖就剛剛好, 黑糖冇普通糖咁唔健康; 奶茶味頗香濃, 珍珠又煙煙韌韌, 加圭OREO餅碎有啲咬口, 唔錯呀!小食燒賣, 麵筋有野飲, 緊係有啲小食食下啦! 燒賣麵筋加埋佢啲特色辣醬, 好似變咗高級版燒賣咁。特色辣醬係比較濃啲, 唔會水水的, 最正係同麵筋一齊食呀!
嫩仙草凍拿鐵 - $29
OREO黑糖珍珠奶茶 - $36