2025-02-25 512 瀏覽
灣仔日月星街出名最多有格調餐廳🍽️ ,《Danji》就係最浪漫嘅韓國餐廳之一,微黃燈光加上韓國洒具嘅裝飾,整個氛圍令人好放鬆。🎎🕯️。餐廳裝修簡約有型,有個露天窗口位,我哋坐露天吧枱就更加chill🌬️✨ 。Danji Crab係必點,蟹膏多味道鮮甜,帶有少少海水嘅鹹鮮味,自製醬油真係好正。將白飯放係蟹蓋上,混合蟹膏一齊食,真係「白飯小偷」嘅最佳示範,🍚🦀 配埋紫菜一齊食仲有另一番風味。😋Sliced Beef Salad牛肉薄片沙律,肉質鮮嫩,沙律汁好開胃!🥗🥩 Busan Rice Cake係辣炒年糕亦係經典菜式,年糕嘅嚼勁恰到好處,加上紫菜粉絲卷,配香辣嘅醬汁,辣味同甜味交織,忍唔住一口接一口,既有飽腹感亦唔會覺得油膩。🌶️🍢柚子味 Danji Mocktail,清新嘅柚子味mocktail,好適合同朋友聊天時啜一啜,唔使擔心酒精嘅後遺症。🍹🍊餐廳可以由金鐘站出沿住 soft thunder bakery 入去後面有條樓梯上就到。呢度裝修幾有情調,有遠離繁囂嘅感覺,成個 vibe 好舒服,好適合慶生或者同朋友聚會。😌💕🎉