2021-11-29
韓式扒房Maekjeok貊炙,主打28-45日熟成牛肉,設有熟成櫃,自行調整同跟進熟成程序,每舊肉都係獨一無二味道‼️其中西式厚切熟成扒最為signature,配埋韓式前菜更係韓氣十足🥰另設有3間獨立而空間大VIP房,岩晒慢慢促膝長談,細嘗美食😋餐廳食物款式選擇多,睇到我地眼花繚亂,最後試左Steak Omakase ($420/位)。無錯😂韓燒都有Omakase!!😜首先上枱既係醃漬沙律🥗以牛油果🥑生菜🥬鮮蝦為主,味道平衡開胃。跟住係豐富既韓式前菜☺️當日泡菜、豆芽、菠菜同醃蘿蔔,仲有生菜包、自家包飯醬,一陣就可以夾埋肉食~☑️真露煮蜆套餐可自選1款前菜。湯底非常清甜,蜆肉超級大粒😍食落無沙彈牙,滿口鮮味~☑️和牛羽下肉肉味濃偏有咬口,點少少洋蔥醬汁會更提味😉☑️角切和牛油脂超豐富😍滿口油香,入口即化~☑️韓國五花肉層次分明,份量十足。充滿油脂,包菜食一流‼️☑️熟成醬油牛肋肉肉質嫩滑,醃得入味👅陣陣醬油香甜,單食或包菜各有風味~☑️餐後五小碟、水泡菜第一次試水泡菜,原來係凍食😱味道酸甜開胃,中和返岩岩食咁多肉既膩感~另外仲有醃魷魚、魚乾仔同蓮藕,款式幾特別😋最後套餐仲包埋一人一客主食~☑️平壤冷麵湯底
☑️真露煮蜆
肉味濃偏有咬口,點少少洋蔥醬汁會更提味😉
☑️角切和牛
油脂超豐富😍滿口油香,入口即化~
☑️韓國五花肉
層次分明,份量十足。充滿油脂,包菜食一流‼️
☑️熟成醬油牛肋肉
肉質嫩滑,醃得入味👅陣陣醬油香甜,單食或包菜各有風味~
☑️餐後五小碟、水泡菜
☑️平壤冷麵
☑️和牛泡菜炒飯
☑️韓國鰻魚 ($380)
意猶未盡再試埋鰻魚🤤店員會幫手燒埋,手法
☑️蜂蜜雪糕 ($72)
☑️義式經典提拉米
📍Maekjeok貊炙
📍灣仔港灣道30號新鴻基中心一樓104A,105A,106-108
#貊炙 #maekjeok #맥적 #hongkong #koreanrestaurant #koreanfood #koreanbbq #dryedgedbeef #和牛 #肉食 #熟成牛 #韓式扒房