6天前
灣仔有大量中菜館,地段高級,其中一間四季飯店開業冇耐,裡面環境簡約典雅✨充滿古典色彩,菜式亦經過用心設計。 ✿ 明太子冬瓜件中日fusion菜非常有新意😆本身明太子鹹香十足🧡冬瓜有解暑作用,而且好軟稔,兩者融合不俗。✿ 潮式醃熟大羅氏蝦潮式醃熟蝦,潮式醬汁確實開胃。大羅氏蝦蝦肉爽口彈牙🦐蝦膏冇腥味都好新鮮。✿ 豉椒汁炒蟶子皇刀削麵用豉椒烹調喺中菜黎講十分常見,呢度豉椒汁份量拿捏得相當好,惹味又帶點刺激味蕾🔥吾會做到出面戈啲餐廳咁太鹹/太濃味。每隻蟶子都好大隻,口感偏向軟稔,大眾都會中意,用咗刀削麵亦顯出心思。✿ 魚湯金米東星斑(一斤)店員會比客人影相打卡先📸然後倒魚湯落東星班度🐟個人覺得呢樣野好有誠意,出面嘅中菜館蒸魚都系用蒸魚豉油,魚湯好新鮮又滋補。金米即系脆米,脆卜卜夠可口,東星斑魚肉肉質鮮美。旁邊仲有蜆肉,同樣美味😋✿ 鮮沙薑煎焗雞(半隻)平時都中意食沙薑雞🐔呢度巧妙地用先煎後焗方式去烹調,食到雞件有淡淡沙薑味,都算滋味,雞肉嫩滑程度正常。
充滿古典色彩,菜式亦經過用心設計。
✿ 明太子冬瓜件
✿ 潮式醃熟大羅氏蝦
✿ 豉椒汁炒蟶子皇刀削麵
✿ 魚湯金米東星斑(一斤)
✿ 鮮沙薑煎焗雞(半隻)