熊貓烘焙📍灣仔灣仔道234號鴻業大廈地下E2號舖好耐之前有一次碌ig見到有個page介紹灣仔有賣一啲好高身嘅蛋撻,同佢提過想試,但之前都無機會去嗰邊,所以一直無機會食。有一次朋友返晏,佢記得我之前講過想食,特登搵路帶我去買呢間熊貓烘焙嘅撻,真係超驚喜!一嚟係無諗過佢會記得,二嚟係咁啱去到就撞正快出爐嘅時間,唔洗排隊超lucky! 💰$16陽光牛奶撻 🥛🥧一般新鮮出爐嘅蛋撻熱辣辣,已經夠晒好味,而呢間餅店賣嘅高身蛋撻足足有6cm咁高,直頭係將食蛋撻嘅滋味乘大幾倍!好好彩嘅係我哋嚟到啲撻剛出爐,熱到連店員都無辦法即刻脫模,所以我哋坐咗喺舖頭等咗陣。到食到嘅時候,我哋發現佢個皮好特別,外面係好香脆,但裏面有少少濕潤,有啲似軟身曲奇咁,牛油味好香!蛋漿好多但味道無咩特別,雖然都好滑身,但食唔到牛奶味,而即使撻面睇落有啲焦香感,但唔似葡撻咁濃味,感覺仲比一般食到嘅蛋撻餡淡。總括而言,個撻外型夠晒gimmick,但兩個人share一隻都有少少漏,而味道都係普通,比較突出嘅係牛油撻皮,食嘅時候唔會散哂,都值得一試嘅! 💰$36德式檸檬撻 🍋🥧呢個檸檬撻有4.5寸咁大,呢個價錢真係好抵食!其實佢同陽光
熊貓烘焙
📍灣仔灣仔道234號鴻業大廈地下E2號舖

[價錢 Price]
💰$16
陽光牛奶撻 🥛🥧

[價錢 Price]
💰$36
德式檸檬撻 🍋🥧
呢個檸檬撻有4.5寸咁大,呢個價錢真係好抵食!其實佢同陽光撻嘅材料應該大同小異,但多咗一陣淡淡嘅檸檬味,比較清新。可能因為我哋買咗一出爐就入盒嘅撻,即使盒身有排氣孔,個盒嘅倒汗水都令個撻皮同面濕咗啲,影響食感。強烈建議大家撻凍啲先食,放入雪櫃雪下再食會更好味!

題外話,就係店員們都好親切,佢哋戴住熊貓頭飾幾可愛㗎,笑容可掬,而且大部份食品價錢都貼地,大家有經過附近,記得要幫襯下佢哋!
  • 德式檸檬撻
  • 檸檬撻