2016-11-20 4793 瀏覽
今日專誠出黎睇下apm一田有咩買,但空手而回,不過我梗係唔會比自己空肚而回啦~我地見灑家set lunch都幾抵,點心或腸粉2款,小菜1款,粥或湯麵2碗及菜1碟連2杯野飲都係238蚊,以食物質素同價錢黎講。上湯西生菜湯底清甜,西生菜碧綠新鮮,經上湯浸煮後更加美味,我都飲左幾啖上湯。灑家我最愛腸粉之一莫過於蝦腸,就咁睇已經垂涎欲滴,飽滿既大蝦於腸粉中藏不住其「玲瓏浮突」既身影。蝦肉爽彈不在話下,蝦肉處理得好乾淨冇蝦腸,實屬用心。腸粉皮薄滑嫩,亦彰顯出其蝦於腸粉白裡透紅。雲腿麒麟斑片整體不俗,但斑片煮得有啲過火,肉質少少老,金華火腿伴菜心,冬菇一來可以將金華火腿既清甜釋放係湯中,二來蔬菜又可以吸滿湯頭既香醇,一舉兩得。皮蛋炸蝦筒係灑家中我覺得最好味既點心。薄脆既芝麻外層,內裡鮮嫩蝦肉,滑彈既皮蛋及酸微微既紅薑非常夾,食唔停口。加料皮蛋及第粥粥煲得軟綿之外,肉丸更係手打而成,彈牙肉鮮,薄片的豬膶好新鮮,份量都好足,重點係煲既火侯恰到好處,食到豬膶既嫩度但又不失口感。粉腸食起黎軟滑又粉,腸衣十分有嚼勁。羊城麗灣艇仔粥用料亦不比加料皮蛋及第粥 少架~ 魚肉鮮甜,魷魚切得幼小但爽口,生菜清新,仲有
皮蛋炸蝦筒係灑家中我覺得最好味既點心。
粉腸食起黎軟滑又粉,腸衣十分有嚼勁。
羊城麗灣艇仔粥用料亦不比加料皮蛋及第粥 少架~ 魚肉鮮甜,魷魚切得幼小但爽口,生菜清新,仲有海蜇添。
野飲方面,蜂蜜生薑茶同柚子蜜都係幾好既選擇~ 兩杯都味道濃厚,飲落舒喉清潤。