2019-03-25
餐廳位於加連威老道街頭,the one 隔離,非常方便,裝修新派舒服,粉紅粉綠配白色及波波黃燈,光線柔和,同一般泰式鋪頭或粉麵舖好大分別。餐廳一面綠色植物牆配大象和篤篤的霓虹燈,一面則是泰國風情畫,加埋桌上的藍色泰國織布為餐廳點上泰式風味。呢度價錢尖沙咀黎講都合理既,一碗粉配兩款肉都係$68,仲有四款湯底、六款肉可以揀。牛船河聞落好重牛香,聽店員介紹,因為是用上牛血同牛湯,所以湯底濃郁肉味重,有大量索湯芽菜,非常正,湯底微微辣,幾好飲,河粉滑溜,而且還有脆卜卜炸豬皮!選了兩款肉,牛腩入味,但我推介大家點鮮牛肉,呢度用安格斯牛,店員話佢地係一大舊牛落舖先切,唔同出面果d,一試之下又的確唔同,質地軟熟無筋,帶牛的甘香,絕對唔係普通薄肥牛,更加唔係茶餐廳落左好多粉果d鮮牛,而且份量都唔少。另一碗我們點了泰保藥膳豬骨湯底配兩款肉($68),聞落有濃郁的藥材當歸香氣,食落比牛船河清淡,也不錯。配料選了牛肉和牛丸,牛丸細細粒,彈牙,唔會過咸。鐵板蠔仔蛋($78)用上大粒蠔,好嫩滑,鐵板夠熱!用上大量芽菜墊底,所以蛋的一面放久了會比較濕潤。飲品方面,泰式玫瑰奶茶帶淡淡的粉紅色,甜度適中,終於飲到杯唔
飲品方面,泰式玫瑰奶茶帶淡淡的粉紅色,甜度適中,終於飲到杯唔係甜到漏嘅泰式奶茶。鹹檸梳打,鹹味唔濃,但無糖我鐘意,清清地配濃湯粉又不錯。
整體我認為呢度環境舒適、 座位闊落、價錢合理,而且服務殷勤有禮,食物方面擺盤精美,牛船河尤其出色,重重重點係食完唔口渴!值得一試。