2019-03-25 936 瀏覽
開心星期日!放假就緊係要同朋友一齊去尖沙咀行街,行到入夜。我地本來想出返旺角食晚飯,但朋友又狂話肚餓,於是就係呢頭覓食 😋 尖沙咀真係有好多好吸引既餐廳,我都特登入過黎幾次,為既就係食餐豐富高質既午餐或者晚餐~我地行到去一間充滿日式風格既拉麵店,見因爲早所以未有排長龍既情況,就即刻入去食拉麵!聽講呢間拉麵款式多,味道又唔錯,今次一定要抓緊機會食返一次!😎過左冇耐大約7 點幾既時候,餐廳入面已經人山人海,坐到幾滿下,所以我都唔好意思影餐枱擺設,怕被拍者唔中意俾人放上黎,所以唯有快速地影下餐廳既環境~餐牌係以一本幾頁既小書作為藍本,囊括左各款特色拉麵、小食同飲品,仲有埋精美既插圖添,好照顧到顧客既需要 👍🏼呢張自選拉麵紙好清晰簡潔,先選麵既軟硬度、油既分量、走唔走蔥花同筍等等,有得自由配搭出自家口味 😋每張枱既旁邊都放有調味架、筷子筒、牙籤同小碟。調味架上放滿多款調味料,包括七味粉、蒜粉同豉油等等,任君選擇。大家可以因應自己既需要同喜好加入適量既調味料,令食物既味道更上一層樓。雞白湯拉麵 $85我朋友就點咗另一道非常馳名嘅雞湯拉麵。講起雞湯拉麵,我原本仲好擔心成個湯底會好油膩;但當我見到

雞白湯拉麵 $85

我朋友就點咗另一道非常馳名嘅雞湯拉麵。講起雞湯拉麵,我原本仲好擔心成個湯底會好油膩;但當我見到湯裡面放咗唔少天然食材嘅時候,我就知道我嘅擔憂係多餘嘅。

呷一口,雞湯濃淡適中,清徹可口。再食一啖雞肉,我即刻覺得無限驚喜,因為碗內面塊塊雞肉肉質嫩滑,多汁唔嚡口,就算連續食幾嚿都唔會有罪惡感。加埋拉麵無論係粗幼,抑或捲曲程度上都超級恰當,所以形成咬勁十足嘅口感。

難怪朋友一路都講,好食嘅拉麵不外乎三大元素 — 湯、麵、具(配料)。呢個雞湯拉麵,就達到三項上乘準則。

特濃豚骨沾麵 $90

灸燒豚肉份量亦都好足料,個片厚厚既豚肉係真係大過我隻手掌,厚度亦都好合心意🍖😍 由於豚肉係灸燒既過程中,脂肪部分既油分被逼出,所以大大減低左食客入口既油膩感,香滑惹味 😋

燒過既豚肉令湯頭帶有濃濃既香烤味道,再加埋溏心蛋、筍同埋其他配料,令到成個拉麵充滿多重味道,我地都好中意呢款別緻既拉麵。

豚骨湯頭好濃郁,真係充滿濃濃既豚肉香味。不過個人覺得有點油,如果油份控制得好啲就近乎完美~ 豚骨湯鮮美滋味 😋 微冷彈牙既麵條,沾上香濃暖暖既湯汁,口感好特別 👍🏼

麵條口感煙韌彈牙,厚身既麵條掛湯,啖啖都食到濃濃既豚骨湯汁,味道豐富。

日式餃子 🥟 $32

呢碟餃子係名副其實既皮薄餡靚,餃子既外皮煎得好香脆,而餃子所用既豬肉鮮嫩多汁 非常香口~

一咬落去 啲肉汁四濺 令人齒頰留香😋店內所用既餃子醬汁帶少少酸味 但一啲都唔難入口 反而更能提升餃子既鮮味 ☺️ 大家食拉麵之餘 都可以試埋佢既小食🍴

章魚小丸子 🐙🍡 $32

章魚小丸子一向都係令人愛不釋手既小食,呢道章魚小丸子既外皮酥脆,炸到金黃色,灑滿紫菜同蛋黃醬。

章魚小丸子咬落脆卜卜,而入面既魷魚仍然好爽口彈牙🦑 佢既外皮係煎烘既,麵粉比例岩岩好,絕對唔會覺得佢好厚粉,魷魚味道唔錯 😋

當日既晚餐係一個美好既體驗,食物味美不在話下,店員既服務態度親切,令我地食得舒服~
2019-03-17