2018-04-04
好耐無食過大喜屋,記得銅鑼灣這間新開時,就算訂位都要齊人先可以入,好巴閉,原因係好少地方有正宗日式放題,它算是日本放題打入香港市場的始祖。我們兩大一小點左幾款刺身,有三文魚丶希靈魚丶油金魚、北寄貝、甜蝦丶虎蝦丶鮑片,刺身厚切,顔色光澤,賣相新鮮,大大件,食落味道鮮甜,而甜蝦都算大隻。本人最欣賞三文魚刺身,魚味夠濃,油花多,口感肥美。海膽手卷,海膽肉呈深黃色,味香甘甜,口感紮實豐富,加上大大份yummy👍🏻熱騰騰的牛肉湯烏冬,打算點俾囡囡,估唔到蛋同肉都好生,最後我倆自己食,牛肉好淋好薄,肥瘦適中。最後點左個冷烏冬俾囡囡,好正,煙韌爽口,簡單配烏冬汁,鮮味至極。甜品之中,我最欣賞榴櫣糯米池糍,用糯米皮包住榴槤,然後冷藏,食上去似食緊榴槤雪糕,好特別,我自己再encore多兩粒。