2022-09-08
好耐都無過過澳門啦,一直都好掛住澳門嘅美食,今次微辣帶埋好多特色野食過嚟香港,真係要試試佢先。要講一講佢餐廳環境先,佢裝修比足100分極有心思,如果鐘意打卡影相真係吾好放過,由餐廳環境到杯杯碟碟,都係充滿自家元素!由落單到上菜,餐廳上菜快手,嚟到份量好足,今次我地總共叫左4樣野食。🥩冰鎮素咕嚕肉依個真係喜出望外,佢份個吾算好大碟,但佢個素肉吾講真係吾知原因係素,而且佢係啖啖肉、脆卜卜。🍛Yelo咖喱大雜燴用舊式大排檔嘅砂鍋上菜,仲加左個 mini gas 爐熱住,務求每一舊都係熱辣辣咁食。呢個大雜燴有豬皮、魚旦、魷魚、蘿白,每一件都好入味,豬皮彈牙吾會太淋。 🐓咪走雞必點招牌菜,上菜時滿滿儀式感,先嚟一個angry bird樣嘅煲,店員即場打開落左啲米酒再點火,當火熄滅嘅時候就食得啦,雖然話係BB雞,但一啲都吾會太細隻,肉質滑嫩,用隻夾或手可直接拆肉。佢會跟多一碟干碟蘸料,想重口味啲可以點埋。而雞入面包左金針黑木耳,夾埋啲雞油勁香口下飯。 🍵綠茶雪糕格仔餅 份量夠哂大份,雪糕吾會死甜有綠茶味,紅豆夠哂夾咁多件夾仔餅,而夾仔餅蛋味好重。
🥩冰鎮素咕嚕肉
🍛Yelo咖喱大雜燴